Bertini waarschuwt voor humanitaire crisis in Sierra Leone, Guinea en Liberia

Nieuws

Bertini waarschuwt voor humanitaire crisis in Sierra Leone, Guinea en Liberia

Chris Simpson

03 maart 2002

Als de internationale gemeenschap niet meer geld vrijmaakt voor voedselhulp aan Sierra Leone, Guinea en Liberia, krijgen die landen binnen drie maanden met ernstige voedseltekorten af te rekenen. Dat heeft de ontslagnemende directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), Catherine Bertini, verklaard naar aanleiding van de opening van een nieuw regionaal WFP-kantoor in Dakar, de hoofdstad van Senegal.

Bertini toonde zich optimistisch over de pogingen die Sierra Leone, Guinea en Liberia ondernemen om een einde te maken aan de gewapende conflicten die de regio de voorbije decennia verscheurd hebben. De regimes wakkerden de afgelopen jaren de burgeroorlogen in hun buurlanden aan om hun eigen positie te versterken. Maar onlangs had de Liberiaanse Charles Taylor in Marokko een veelbelovend onderhoud met zijn ambtsgenoten uit Guinea en Sierra Leone, Lansana Conté en Ahmed Tejan Kabbah.

De WFP-directeur is erg teleurgesteld over de huidige respons op de oproepen van haar organisatie voor hulp aan de regio. Tot dusver heeft het WFP slechts 17 procent binnen van de het geld dat nodig is om de regio aan voldoende voedsel te helpen. Volgens Bertini is voedselhulp cruciaal is voor duurzame ontwikkeling, democratie en democratie.

Het WFP gaat voortaan vanuit zijn nieuwe regionale kantoor in Dakar de werkzaamheden in 12 West-Afrikaanse landen coördineren. Volgens Bertini viel de keuze op Senegal omdat het een veilig land is en omdat de communicatie- en transportmogelijkheden er vergeleken met de omringende landen goed zijn.

Het WFP levert vooral noodhulp aan landen waar de inwoners het slachtoffer zijn van oorlogsellende en andere rampen die door menselijk ingrijpen zijn veroorzaakt. Het oorspronkelijke mandaat van de organisatie was veel meer gericht op de aanpak van structurele ontwikkelingsproblemen, en het WFP zegt ook dat ze terug wil naar langetermijnprogramma’s als het leveren van voedsel aan schoolkinderen.