De veiligheidsdienst maakte zich schuldig aan mensenrechtenschendingen tijdens de burgeroorlog

HRW: ‘Beruchte Zuid-Soedanese veiligheidsdienst kon ongehinderd martelen’

© Gadet Reik / Human Rights Watch 2019

 

De Zuid-Soedanese autoriteiten hebben nauwelijks iets ondernomen tegen mensenrechtenschendingen door de Zuid-Soedanese nationale veiligheidsdienst (NSS), blijkt uit een rapport van Human Rights Watch (HRW).

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HWR) zegt dat de NSS sinds de uitbraak van de burgeroorlog in december 2013 willekeurig mensen heeft vastgezet, standrechtelijke executies heeft uitgevoerd en verantwoordelijk is voor gedwongen verdwijningen en illegale surveillance.

Het rapport analyseerde het gedrag van de NSS tussen 2014 en 2020 en de sfeer van angst die daardoor is ontstaan. HRW constateerde onder meer dat er juridische obstakels zijn voor de slachtoffers om hun recht te halen, waaronder juridische immuniteit van NSS-agenten en een gebrek aan politieke wil om de mensenrechtenschendingen aan te pakken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Straffeloosheid

‘Alles wat nodig is, is politieke wil om de beruchte Zuid-Soedanese veiligheidsdienst in te tomen en aansprakelijk te stellen voor jarenlang misbruik’, zegt Carine Kaneza Nantulya, directeur Belangenbehartiging Afrika bij HRW. ‘In plaats daarvan heeft de dienst nog steeds de voorkeur van de regering als het gaat om het uitoefenen van repressie. Hij draagt bij aan een cultuur van straffeloosheid waarbij slachtoffers en hun familie nauwelijks mogelijkheden hebben hun recht te halen.’

HRW sprak voor het onderzoek met voormalige NSS-gedetineerden en hun gezinsleden, activisten, analisten, ambtenaren, voormalige militairen, leden van veiligheidsdiensten, ngo’s, diplomaten en VN-functionarissen.

Illegale detentiecentra

Sinds de uitbraak van het conflict, waren journalisten, activisten, oppositieleden en critici geregeld doelwit van de veiligheidsdiensten. De rol van de dienst breidde zich ook uit van inlichtingen verzamelen tot handhaving en gevechtsoperaties.

Sinds de uitbraak van het conflict, waren journalisten, activisten, oppositieleden en critici geregeld doelwit van de veiligheidsdiensten.

Gedetineerden werden in de afgelopen jaren vastgehouden in drie NSS-detentiecentra in Djoeba – Blue House, Riverside en Hai Jalaba – en op geheime plaatsen, inclusief woonhuizen. Geen van die plaatsen is officieel aangewezen als detentiecentrum. Tot de gedetineerden behoorden ook zwangere vrouwen, mensen met een handicap en kinderen, zegt HRW.

De gedetineerden kregen onder meer te maken met marteling, eenzame opsluiting en andere vormen van mishandeling. Hun vrijlating verliep vaak via presidentiële amnestie, via connecties of door betaling van steekpenningen.

Tribunaal

In september vorig jaar gaf president Salva Kiir opdracht een tribunaal op te zetten om NSS-officieren te berechten voor misdaden tegen de staat. Er is echter geen bewijs dat het tribunaal of andere pogingen tot gerechtelijke stappen geleid hebben tot geloofwaardig onderzoek en berechting voor mensenrechtenschendingen.

In 2018 beloofde de regering de NSS te zullen hervormen. Tot nu toe werden er volgens HRW echter slechts minimale hervormingen doorgevoerd, die het hart van het misbruik niet raken. De mensenrechtenorganisatie pleit voor sluiting van de illegale detentiecentra, vrijlating van de gedetineerden en juridische waarborgen die machtsmisbruik binnen de dienst kunnen voorkomen.

Er moet tevens een grondig onderzoek komen naar het handelen van de dienst en verantwoordelijke minister voor nationale veiligheid, zegt HRW. De Zuid-Soedanese autoriteiten moeten de veiligheidsdienst hervormen en recht en compensatie garanderen voor de slachtoffers’, zegt Kaneza. ‘Dat is een cruciale stap op weg naar een toekomstige, bloeiende rechtsstaat met respect voor fundamentele mensenrechten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.