Geldstroom voor schone energie neemt af

Betaalbare energie voor iedereen in 2030? Niet in dit tempo

Ben Grey / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Tegen 2030 moeten naar schatting nog steeds 1,9 miljard mensen het zonder schone kooktoestellen stellen

De wereld hinkt ver achterop bij de doelstelling om iedereen tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare en duurzame stroom. Wereldwijd moeten nog altijd 674 miljoen mensen het zonder stellen, blijkt uit een rapport van verschillende VN-instellingen en het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De huidige wereldwijde energiecrisis kan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de energie-efficiëntie dan wel verbeteren, uit het rapport blijkt tegelijkertijd dat de financiële steun voor schone energie in lage- en middeninkomenslanden is afgenomen. Die trend was al ingezet voor de coronapandemie. Het geld dat er wél is, gaat maar naar een klein aantal landen.

Koken op open vuren

Een toenemende schuldencrisis in arme landen en de stijgende energieprijzen verslechteren de vooruitzichten om universele toegang te bieden tot schoon koken en elektriciteit. Als er geen actie wordt ondernomen, moeten in 2030 naar schatting 1,9 miljard mensen het zonder schone kooktoestellen stellen. Zij zullen dan nog steeds koken op open vuren met hout of andere vervuilende brandstoffen.

De voornaamste hinderpaal om SDG 7 te behalen, is de afnemende internationale geldstroom voor schone energie in ontwikkelingslanden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven elk jaar 3,2 miljoen mensen aan ziekten die worden veroorzaakt door het gebruik van dergelijke brandstoffen en traditionele ovens die gezinnen blootstellen aan giftige niveaus van luchtvervuiling. Bovendien is hout verzamelen voor traditionele ovens arbeidsintensief. Dat belemmert de kans op onderwijs voor kinderen of de arbeidskansen voor vrouwen.

Indien de maatregelen niet worden opgedreven, zullen tegen het eind van het decennium nog steeds 660 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit, tegenover 675 miljoen mensen in 2021. De vooruitgang stagneert namelijk sterk, vooral in stedelijke gebieden. Er is ook een aanhoudend tekort in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Geldstroom droogt op

De voornaamste hinderpaal om SDG 7 te behalen, is de afnemende internationale publieke geldstroom voor schone energie in ontwikkelingslanden. Om de doelstellingen alsnog te halen, moet de internationale overheidsfinanciering worden geherstructureerd en moeten nieuwe investeringsmogelijkheden worden gecreëerd, stelt het rapport.

‘De hoge energieprijzen hebben de meest kwetsbaren hard getroffen, vooral zij die in ontwikkelende economieën leven’, zegt IEA-topman Fatih Birol. ‘Hoewel de overgang naar schone energie sneller verloopt dan velen denken, is er nog veel werk aan de winkel om duurzame, veilige en betaalbare toegang tot moderne energiediensten te bieden aan de miljarden mensen die zonder energie leven.’

Het succes van de energietransitie is volgens Birol afhankelijk van doeltreffend beleid en technologische innovatie in combinatie met een grootschalige mobilisatie van investeringskapitaal. ‘De internationale gemeenschap moet al deze middelen inzetten om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen tegen het einde van dit decennium te halen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.