Bijendoder mogelijk ook schadelijk voor ongeboren baby's


19 december 2013
Het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid waarschuwt dat neonicotinoïden de ontwikkeling van de hersenen bij ongeboren baby's in het gedrang brengen. De stoffen hadden al een kwalijke reputatie omdat ze medeverantwoordelijk zijn voor massale bijensterfte.
Neonicotinoïden, zo genoemd vanwege van hun verwantschap met nicotine, zijn neurotoxines die het zenuwstelsel aanvallen. Het zijn de meest gebruikte pesticiden ter wereld, maar steeds meer onderzoek wijst op ongewenste gevolgen, zoals de snelle achteruitgang van bijenpopulaties in Europa. In april werd het gebruik van drie varianten verboden in de Europese Unie.
Leer- en geheugenfuncties
Nu waarschuwt het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) dat bepaalde varianten van de stoffen, acetamipride en imidaclopride, vermoedelijk een verband hebben met ontwikkelingsstoornissen bij ongeboren baby’s. De chemische stoffen “hebben mogelijk een negatief effect op de ontwikkeling van neuronen en hersenstructuren met leer- en geheugenfuncties”, stelt het agentschap.
De waarschuwing komt er na verschillende studies met ratten. Pasgeboren dieren die waren blootgesteld aan de pesticiden vertoonden onder meer kleinere hersenen, minder neurologische activiteit en een lager gewicht.
Het agentschap pleit voor een drastische verlaging van de toegelaten drempelwaarden voor de stoffen. Zo moet de aanvaardbare dagelijkse inname met twee derde verminderd worden volgens de wetenschappers. Ze pleiten ook voor meer onderzoek naar de mogelijke toxiciteit van de producten. Ze willen ook verplichte wetenschappelijke studies naar de gevolgen voor neurologische ontwikkeling als onderdeel van het toelatingsproces voor nieuwe pesticiden.