Bill Gates financiert "heruitvinding van het toilet"

Nieuws

Bill Gates financiert "heruitvinding van het toilet"

Sunaina Perera

20 juli 2011

De Bill en Melinda Gates-stichting gaat 42 miljoen dollar (30 miljoen euro) investeren in de ontwikkeling van milieuvriendelijke toiletten. Die moeten het waterverbruik terugdringen en de verspreiding van besmettelijke ziekten inperken.

Het onderzoek waarin de stichting van de softwarekeizer geld gaat pompen, moet onder meer de ontwikkeling versnellen van toiletten zonder spoeling, die niet op riolen moeten worden aangesloten. Er zal ook worden gezocht naar technologieën die menselijke uitwerpselen op een goedkope en veilige manier omzetten in meststoffen of brandstof.

De stichting gaat verder lobbywerk steunen dat beleidsmakers aanzet om in de eerste plaats werk te maken van maatregelen die naar schatting 2,6 miljard mensen helpen die niet over veilige sanitaire voorzieningen beschikken.

Levensgevaarlijke latrines

Ongeveer een miljard mensen doen hun behoefte nog altijd ergens op de velden, in het struikgewas of in verloren hoekjes. Nog meer wereldburgers gebruiken latrines die niet verhinderen dat ziektekiemen zich in de omgeving verspreiden. Daardoor sterven bijvoorbeeld elk jaar 1,5 miljoen kinderen aan diarree. De helft van alle besmettingen met gevaarlijke ziektekiemen waarmee mensen in ontwikkelingslanden te maken hebben, houdt verband met slechte sanitaire voorzieningen.

“Geen enkele vernieuwing van de afgelopen tweehonderd jaar heeft meer levens gered dan de sanitaire revolutie die op gang werd gebracht door de uitvinding van het toilet”, zegt Sylvia Mathews Burwell, de voorzitter van het Global Development Program van de Bill en Melinda Gates-stichting. “Maar de revolutie ging niet ver genoeg. Ze bereikte maar een derde van de wereldbevolking. We hebben nieuwe ideeën nodig. We moeten het toilet heruitvinden.”

Waterverbruik terugdringen

De ontwikkeling van betaalbare wc’s die minder of geen water verbruiken, zou al veel problemen oplossen. Volgens een recente studie van het Amerikaanse consultancybedrijf McKinsey zal de wereldbevolking tegen 2030 40 procent meer water nodig hebben dan vandaag. Een derde van de bevolking van onze planeet leeft dan in gebieden waar ernstige watertekorten heersen.

Ontwikkelingslanden varen er ook economisch wel bij door te investeren in betere toiletten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie levert elke euro die besteed wordt aan betere sanitaire voorzieningen, een return op die kan oplopen tot negen euro. Een gezondere bevolking drijft de productiviteit op en vermindert de medische uitgaven.