Biobrandstof uit tequila, en andere Mexicaanse ideeën

Nieuws

Biobrandstof uit tequila, en andere Mexicaanse ideeën

Biobrandstof uit tequila, en andere Mexicaanse ideeën
Biobrandstof uit tequila, en andere Mexicaanse ideeën

Emilio Godoy

19 oktober 2011

Mexico investeert volop in de groene economie. Nieuwe onderzoeksinstellingen werken samen met bedrijven als Nissan en Walmart om milieuvriendelijke technologieën van de grond te krijgen. Volgens Greenpeace kunnen initiatieven in de sector van de hernieuwbare energie alleen al een half miljoen banen scheppen.

De Technische Universiteit van Monterrey richtte op 4 oktober samen met de universiteit van Arizona een Mondiaal Instituut voor Duurzaamheid op. Het instituut bundelt verschillende initiatieven van de universiteit van Monterrey.
 
De Technische Universiteit, die in het land negen onderzoeksinstellingen heeft die zich op duurzaamheid toeleggen, tekende in april al een samenwerkingsovereenkomst met Walmart. De Amerikaanse supermarktketen, die ook actief is in Mexico, rekent op de inbreng van de hogeschool om zijn toeleveranciers duurzaam te doen werken.

Ook de autobouwer Nissan is kandidaat voor samenwerking met het nieuwe instituut. Nissan zoekt naar mogelijkheden om geld te verdienen met de recyclage van het afval dat zijn fabrieken produceren.

Groene investeringen

Intussen pompt ook de Mexicaanse overheid geld in nieuwe onderzoekscentra. Met een bijdrage van 70 miljoen dollar (50 miljoen euro) van de Verenigde Staten richt Mexico in november bijvoorbeeld een Centrum voor Groene Economie en Duurzame Ontwikkeling op.

Mexico investeert ook in veelbelovende bedrijven. Carbon Diversion, een Mexicaanse onderneming die in 2006 opgericht werd door de ingenieur Francisco Villaseñor, kreeg bijvoorbeeld een subsidie van 129.000 euro. Het bedrijf maakt biobrandstof uit agavepulp. De Mexicanen destilleren tequila uit agavesap, waardoor er een groot aanbod is aan de pulp die overblijft na het verwerkingsproces.

“Mexico is een paradijs van verspilde biomassa”, zegt Villaseñor, die momenteel een masteropleiding in hernieuwbare energie afwerkt aan de Autonome Universiteit van Guadalajara. Tegelijk is de ondernemer op zoek naar geld om nieuwe vestigingen van zijn bedrijf op te richten. Carbon Diversion wil de komende achttien maanden tien biobrandstoffabrieken bouwen in het noordwesten van Mexico, de regio waar de meeste tequila wordt geproduceerd. Het bedrijf heeft ook een proces ontwikkeld dat toelaat houtskool te winnen uit agavebladeren. Dat is een vervangproduct voor brandhout of traditionele houtskool.

Hoog rendement

Ook academische inrichtingen steunen nieuwe bedrijven. De Technische Universiteit van Monterrey is van plan per jaar 3,6 miljoen euro te investeren in initiatieven rond energie-efficiëntie, koolstofarme alternatieven en schone energie.

Het rendement van dergelijke investeringen kan enorm zijn. Het Mexicaanse ministerie van Milieu en Grondstoffen maakte dit jaar bijvoorbeeld 370.000 euro aan subsidies over aan bedrijven met meer dan 25 werknemers om hun concurrentiekracht te verbeteren door middel van milieuvriendelijke initiatieven. De 1603 bedrijven die deelnemen, bespaarden samen al 7,18 miljoen kubieke meter water en vermeden de uitstoot van 394.662 ton koolstofdioxide en de productie van 194.131 ton afval.