Biodiversiteit wil trouwen met verwoestijning en klimaatverandering

Nieuws

Biodiversiteit wil trouwen met verwoestijning en klimaatverandering

Mario Osava

31 maart 2006

De bescherming van de biodiversiteit heeft veel te maken met de strijd tegen de verwoestijning of de klimaatverandering. Om de hokjesmentaliteit op beleidsniveau tegen te gaan, willen de verantwoordelijken van drie afzonderlijke internationale conventies over die thema’s nauwer gaan samenwerken. Binnen twee jaar gaan de conventies mogelijk zelfs in elkaar op.

Het plan circuleerde op de internationale conferentie over biodiversiteit die vandaag (31 maart) afsluit in het Braziliaanse Curitiba. Op die conferentie werd de uitvoering van de in 1992 opgestelde biodiversiteitsconventie besproken. Dat jaar zetten regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld in Rio de Janeiro nog twee andere internationale conventies op, over de strijd tegen verwoestijning en over klimaatverandering. Sindsdien leiden die elk min of meer een eigen leven, met een eigen secretariaat dat onder meer aparte conferenties organiseert.

Niet iedereen is daar even gelukkig mee. In het Braziliaanse ministerie voor Milieu zijn er aparte afdelingen voor elke conventie, die zelfs niet met elkaar praten, zegt Rubens Born, het hoofd van de Braziliaanse milieuorganisatie Vitea Civiles. En dat terwijl op het terrein de mensen, gemeenschappen en bedrijven die de richtlijnen uitvoeren, de drie processen niet scheiden.

Een groep Braziliaanse niet-gouvernementele organisaties heeft daarom de handen ineen geslagen om voorbeelden te zoeken van projecten die met alle thema’s te maken hebben, in een poging om de internationale debatten met hun voeten op de grond te brengen.

Op het hoogste niveau is de bezorgdheid niet in dovemansoren gevallen. De droom om de drie conventies te integreren kan realiteit worden op de volgende, negende internationale conferentie over biodiversiteit die over twee jaar zal plaatsvinden in Duitsland, zegt Ahmed Djoghlaf, de hoofdverantwoordelijke van de biodiversiteitconventie.

Klimaatverandering is de op twee na grootste factor in het verlies van biodiversiteit, zegt hij. Tegelijk zit het klimaat achter de uitbreiding van de woestijngebieden in de wereld, en is het behoud van de biodiversiteit een van de manieren om dat proces in te dijken. Het is dus nodig dat de conventies samenwerken.

Zijn tegenhanger bij de conventie tegen verwoestijning, Hama Arba Diallo, gaat akkoord met de plannen om de gezamenlijke programma’s uit te breiden en vast te koppelen aan de kaderconventie over klimaatverandering. Zulke gezamenlijke programma’s zijn volgens Diallo een belangrijke stap voorwaarts, omdat er in alle drie de gebieden veel ervaring is opgedaan en veel herhaald kan worden in andere toepassingsdomeinen.

De Braziliaanse Milieuminister Marina Silva is alvast enthousiast. Brazilië zet sinds het begin van dit jaar projecten op die tegelijk doelstellingen voor biodiversiteit, verwoestijning en klimaatverandering nastreven. Ook Peru denkt al buiten de hokjes. Het voert momenteel een project uit dat de investeringskansen van herbebossingprojecten oplijst. Die projecten moeten enerzijds koolstof helpen vastleggen en dus het broeikaseffect tegengaan, maar tegelijk verwoestijning bestrijden.

Silva merkt nog op dat de strijd voor de drie milieudoelstellingen tegelijk inspanningen moet bevatten tegen sociale problemen als armoede en honger. In zijn land lopen sinds 2004 onder het nationale actieplan tegen verwoestijning een dertigtal initiatieven die beide combineren. Zo is er bijvoorbeeld de bouw van een miljoen regenwatercollectoren voor gezinnen in droge regio’s, en opleidingsprojecten in dorpen. (ADR/PD)