Birmese piratenzender is censuur te slim af
Tarjei Kidd Olsen
23 februari 2006
In Birma is sinds kort een zender te zien die niet gecensureerd wordt door de militaire junta - een unicum in de Birmese ether. De zender Democratic Voice of Burma zendt uit per satelliet vanuit de Noorse hoofdstad Oslo. We hebben miljoenen kijkers, zegt directeur Aye Chan Naing. Zelfs in de ambtenarij wordt er naar ons gekeken, want we zijn de enige bron van onafhankelijk nieuws.
Democratic Voice of Burma maakt al radio sinds 1992, een jaar nadat het regime oppositieleidster Aung San Suu Kyi verhinderde om naar Oslo te reizen om haar Nobelprijs in ontvangst te nemen. Vorig jaar beslisten de mensen achter de radiozender - elf Birmese bannelingen - om ook televisie te maken en uit te zenden via satelliet.
We geloven dat beelden veel krachtiger zijn dan enkel stemmen op de radio, zegt directeur Aye Chan Naing. TV heeft ook een groter bereik Er zijn veel satellietschotels in Birma. Ons potentieel bereik is 10 miljoen kijkers.
Birma wordt al decennia bestuurd door militairen. Democratic Voice of Burma is de enige onafhankelijke zender die in het Birmees uitzendt. Birma kent geen persvrijheid. Het land staat op de op vier na laatste plaats in de rangschikking van Reporters zonder Grenzen. De Birmezen krijgen geen informatie over wat er in hun land omgaat, zegt Naing. De vrijheid van meningsuiting is onbestaande en de overheid censureert zwaar. De regering heeft de informatiestroom volledig in de hand en laat geen kritiek toe. Je kan dus wel zeggen dat we een gat in de markt gevonden hebben.
De elf radio- en TV-makers in Oslo worden bijgestaan door 50 freelance correspondenten over de hele wereld, inclusief Birma zelf. Onze undercover journalisten daar maken in het geheim geluid- en beeldfragmenten, maar ze doen dat heel omzichtig, zegt Naing.
In het begin was het gevaarlijk om naar onze radio-uitzendingen te luisteren. De junta probeerde de radiogolven zelfs te storen. Maar nu gebeurt dat niet meer. Mettertijd zijn zelfs ambtenaren in overheidsdiensten op ons beginnen afstemmen. Want wij zijn de enige bron van betrouwbare informatie. De staatsmedia tonen bijvoorbeeld nooit een Birmese historicus die een onpartijdig licht laat schijnen op de geschiedenis van het land.
De zender zendt voorlopig nog maar twee uur per week televisie uit. We willen dat uitbreiden tot enkele uren per dag, zegt Naing says. Dit is slechts het begin, maar de reacties in Birma zijn geweldig. Het is de eerste keer dat de mensen onafhankelijke televisie zien in het Birmees. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze een beeld zien van oppositieleidster Aung San Suu Kyi.
Naast nieuws brengt de Democratic Voice of Birma ook informatieve programma’s over democratie, mensenrechten, onderwijs, microkrediet en andere emancipatorische onderwerpen. Veel mensen in Birma weten niet eens wat mensenrechten en democratie betekenen, dus we proberen aan educatie te doen. (MM,PD)