Blokkade Thaise luchthaven orgelpunt van maandenlange protesten
An Pauwels
26 november 2008
Sinds vanmorgen bezetten duizenden demonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) de luchthaven in Bangkok. Door hun acties verhinderen ze alle vertrekkende en inkomende vluchten, en zijn zeker vierduizend reizigers gestrand.
De protestanten braken rond 21u plaatselijke tijd dinsdagavond door de politielinies. Toeristen moesten lijdzaam toezien hoe oppositieleden, opvallend gehuld in gele kleren –de kleur van de monarchiegezinde PAD– de passagiersterminal overspoelden.
Onder de gestrande reizigers zouden zich ook minstens 24 Belgen bevinden. Buitenlandse Zaken raadt intussen af om naar Thailand af te reizen, zolang de Suvarnabhumi-luchthaven gesloten is.
Enkel onderhandelingen met de premier
Generaal Paochina, bevelhebber van het leger, riep intussen op tot nieuwe verkiezingen, en vroeg de oppositie om intussen de blokkade op te heffen. Maar de bezetters weigeren voorlopig met iemand anders dan de premier te onderhandelen.
“Onze eisen blijven dezelfde, als de regering niet opstapt, stappen wij ook niet op”, vatte een woordvoerder van de bezetters samen. Ook de directeur van de luchthaven, Serirat Prasutanont die door de protestactie opkijkt tegen grote verliezen én een kwalijke toeristische reputatie, probeerde al vruchteloos met de betogers te praten.
Ondertussen is de eerste minister, die tot woensdag op een internationale APEC-top in Peru was, geland in de luchthaven van Chiang Mai, in het noorden van het land. Hij liet al verstaan niet onder de indruk te zijn van de protesten, en allerminst van plan te zijn op te krassen.
Als zij niet opkrassen, krassen wij ook niet op!
Onrustig klimaat
Het is al maanden onrustig in Thailand. De oppositiepartij PAD verdenkt de huidige premier nauwe banden te onderhouden met de twee jaar geleden door het leger verjaagde premier Thaksin Shinawatra. Deze werd toen beschuldigd van, en veroordeeld voor corruptie en belangenvermenging.
Dat premier Somchai de schoonbroer is van Thaksin, versterkt natuurlijk de mening van PAD dat de huidige regering een puppetregime is van de in Groot-Brittannië verblijvendeThaksin.
In augustus en oktober braken reeds rellen uit tussen oppositie en regeringsgezinden. Bij de laatste zware protesten begin oktober raakten bijna 300 mensen gewond, en viel tenminste één dode. Naar schatting 18 000 betogers hebben gisteren nog het parlementsgebouw bezet.
Geen militaire coup
De militaire bevelhebber onderstreept dat het leger, in tegenstelling tot twee jaar geleden, niet van plan is om een coup te plegen. Desalniettemin mag de politieke invloed van de legercommandant, die nu opriep tot tot nieuwe verkiezingen, niet onderschat worden.
De aanhangers van de PAD zijn voornamelijk zakenlieden en koningsgezinden. Hoewel de protestactie in de luchthaven anders doet vermoeden, zou de partij PAD geen massa-aanhang hebben, mede doordat de partij pleit voor de afschaffing van het algemeen stemrecht.