Minstens 1 partikel per gram zeebodem
Bodem rond Antarctica bezaaid met microplastics
IPS
27 oktober 2020
Ook afgelegen zeeën rond Antarctica zijn vervuild met microplastics. Wetenschappers zijn verrast dat de concentratie er zelfs even hoog is als die in de Atlantische Oceaan of de Middellandse Zee.
Bron: IPS
Britse wetenschappers verzamelden bodemstalen in afgelegen delen van het Antarctisch schiereiland, Zuid-Georgia en de Sandwicheilanden, op dieptes tot 3,6 kilometer.
Ze telden er ten minste één deeltje microplastics voor elke gram sediment op de Antarctische zeebodem. Dat is vergelijkbaar met de vervuiling in andere delen van de oceanen die veel dichter bij menselijke activiteit en bewoning liggen.
Ook de aard van de vervuiling is dezelfde: fragmenten, films en vezels van de meest weggegooide polymeren zoals polyester, polypropyleen en polystyreen – stuk voor stuk populaire verpakkingsmaterialen.
Zeventig jaar
‘Hoe ver een ecosysteem ook verwijderd is van menselijke activiteiten, het bevat nog altijd de artefacten van menselijke invloed’, zegt Mánus Cunningham, onderzoeker aan de Queen’s University Belfast. ‘We dumpen al ongeveer zeventig jaar plastic in onze oceanen, dus achteraf gezien is dit misschien niet eens zo verrassend. Wel verrassend is dat de niveaus van dit soort vervuiling vergelijkbaar zijn met wat we beschouwen als gemiddeld of sterk vervuilde gebieden in de oceanen wereldwijd.’
Het is nog niet duidelijk hoe de vervuiling precies terechtkomt in de afgelegen gebieden. Theorieën variëren van oceaanstromingen of de wind tot lokale activiteiten zoals de visserij. Mogelijk speelt ook het ecosysteem een rol en worden microplastics opgenomen door organismen die ze naar diepere lagen transporteren.
Het onderzoek, onder leiding van de British Antarctic Survey, verscheen in Environmental Science & Technology.