Volgens Human Rights Watch kwamen al minstens 80 burgers om
Boko Haram voert aanvallen in Kameroen op


IPS
09 april 2021
Bij toenemende aanvallen door Boko Haram in het noorden van Kameroen zijn al minstens tachtig burgers om het leven gekomen, zegt Human Rights Watch. Volgens de ngo moet de overheid de strijd opvoeren, maar er tegelijk ook voor zorgen dat de eigen troepen de mensenrechten respecteren.
Roberto Saltori (CC BY-NC 2.0)
Op basis van interviews met slachtoffers, getuigen en hulpverleners in het noorden van Kameroen documenteerde Human Rights Watch (HRW) onder meer hoe tientallen lokale vissers werden vermoord met machetes en messen. Ook een bejaard dorpshoofd werd om het leven gebracht in het bijzijn van zijn familie.
Ontploffing tussen vluchtende burgers
Een van de dodelijkste recente aanslagen vond plaats in Mozogo op 8 januari. Boko Haram-strijders doodden minstens veertien burgers, onder wie acht kinderen. Terwijl strijders op bewoners schoten en huizen plunderden, infiltreerde een vrouwelijke zelfmoordterrorist een groep vluchtende burgers en blies zich op.
‘Toen het schieten begon, rende ik weg naar het bos’, vertelt een van de getuigen, een 41-jarige inwoner van het dorp. ‘Ik hoorde een krachtige explosie en lag op de grond. Een bebloed kind van een jaar of zeven rende naar me toe. Het kind toonde me de plek waar de zelfmoordterrorist haar bom tot ontploffing had gebracht. Het was een bloedbad.’
Het is moeilijk om vanop afstand details te verifiëren. Veel aanvallen worden bovendien niet gemeld.
De interviews doen vermoeden dat het aantal slachtoffers veel hoger ligt. Het is echter moeilijk om vanop afstand details te verifiëren. Veel aanvallen worden bovendien niet gemeld.
Meer aanslagen dan in Nigeria
Boko Haram kwam in 2009 op in Nigeria en verspreidde zich over de landen rond het Tsjaadmeer, inclusief Kameroen. De aanvallen, waaronder zelfmoordaanslagen, zijn volgens HRW vaak willekeurig. Ze lijken bedoeld om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken.
Vooral Kameroen zag het voorbije jaar een scherpe piek in aanvallen. Volgens een rapport van het Africa Center for Strategic Studies, een denktank van het Amerikaanse ministerie van Defensie, telde het land meer aanslagen op burgers dan Nigeria, Niger en Tsjaad samen.
In 2015 heeft de Afrikaanse Unie de Multinational Joint Task Force (MNJTF) opgericht, met troepen uit Benin, Kameroen, Tsjaad, Niger en Nigeria. De MNJTF bestaat uit meer dan 8000 soldaten en krijgt steun van onder meer de EU en de VS.
Boter op het hoofd van de veiligheidsdiensten
HRW benadrukt dat het belangrijk is dat zowel die internationale troepenmacht als het Kameroense leger de mensenrechten respecteren. Beschuldigingen van schendingen moeten onderzocht en vervolgd worden, klinkt het.
De Kameroense veiligheidsdiensten hebben eerder standrechtelijke executies uitgevoerd in het noorden van het land. Dat blijkt uit data van mensenrechtenorganisaties die sinds 2014 schendingen op grote schaal gedocumenteerd hebben, waaronder ook willekeurige arrestaties, gedwongen verdwijningen en foltering.
‘Nu de aanvallen van Boko Haram blijven toenemen, moet er meer gedaan worden om de burgers te beschermen’, zegt Ilaria Allegrozzi, Afrika-onderzoeker bij HRW. ‘Militaire aanwezigheid en patrouilles zijn daarvoor belangrijk, maar ook de rechten van de bevolking moeten gerespecteerd worden. De regionale en internationale partners van Kameroen moeten die inspanningen steunen en zeker zijn dat hun hulp niet bijdraagt aan mensenrechtenschendingen.’