Boliviaanse mijnregio haalt slag thuis na drie weken blokkade

Nieuws

Boliviaanse mijnregio haalt slag thuis na drie weken blokkade

Andy Furniere

18 augustus 2010

Boliviaanse mijnwerkers en de regering zijn tot een akkoord gekomen dat de algemene staking in het departement Potosi tot een einde brengt. De protesten hebben de Boliviaanse mijnregio Potosi voor negentien dagen afgesloten, waardoor de productie van de belangrijkste mijnen van het land stil lag. Er zaten ook zo’n honderd buitenlandse toeristen vast in het gebied.

Na drie dagen onderhandelen zijn de protestleiders en hoogwaardigheidsbekleders van de regering het maandag eens geworden over de voorwaarden voor het einde van de staking in de mijnregio Potosi. De blokkade, die negentien dagen duurde, legde het verkeer in het gebied in het zuidwesten van Bolivia helemaal lam met blokkades van de belangrijkste wegen en de luchthaven.
Op het hoogtepunt van de staking blokkeerden duizenden demonstranten alle toegangen naar Potosi, zowel het weg –, spoor– en luchtverkeer. Daardoor zaten duizenden mensen vast in de hooggelegen regio, waaronder ongeveer honderd buitenlandse toeristen. De toeristen, waarvan velen uit Frankrijk en buurland Argentinië kwamen, waren op zondag wel bijna allemaal weg geraakt.
Vreedzaam
Het protest hinderde de voedselvoorziening naar de regio en legde de productie stil van de belangrijkste zilvermijnen van het land. Het protest sloot bijvoorbeeld de grootste pure zilvermijn ter wereld, de San Bartolomémijn die in Amerikaanse handen is. Verder werden twee grote zilver –, zink – en loodmijnen geblokkeerd. Naast het blokkeren van wegen en mijnen gingen zo’n duizend demonstranten in hongerstaking.
Ondanks dat de stakers bij wegversperringen over dynamiet beschikten, verliep de algemene staking voor het grootste deel vreedzaam. Er was wel op zaterdag een incident toen een mijnwerker zijn hand verloor door dat een dynamietstaaf ontplofte tijdens een confrontatie met gefrustreerde motorrijders op een geblokkeerde weg. Ook de regering  wou geen geweld gebruiken om de blokkade te doorbreken.
Rijke Berg
De demonstranten vroegen meer investeringen van de regering in hun verarmde regio en het regelen van een grensdispuut met het aanpalende departement Oruro. Ze waren vooral misnoegd dat President Morales vele van zijn verkiezingsbeloftes niet nakwam. Morales is in december vorig jaar herverkozen met 64 procent van de stemmen. Een groot deel van de stemmen kwam van de arme, inheemse bevolking zoals die uit Potosi.
Het zespuntenakkoord dat op maandag werd aanvaard willigt de hoofdeisen van de demonstranten in. De grens met Oruro is ten eerste beter vastgelegd. De regering zal een nieuwe betonfabriek en een nieuwe internationale luchthaven bouwen. Daarnaast zal ze ook de productie van een zink –en zilvermijn heropstarten en de Cerro Rico – ‘Rijke Berg’– onderhouden, een berg waar tijdens het Spaanse koloniale gezag veel aan zilvermijnbouw werd gedaan.
De gouverneur van Potosi, Felix Gonzalez, toonde zich tegenover de Britse nieuwssite BBC tevreden over de afloop van de blokkade. ‘We hebben getoond dat we onze doelen en eisen kunnen bereiken als we als een blok optreden.’ Hij gaf aan dat het nu ‘tijd is dat iedereen weer aan het werk gaat.’