Bolivianen verwerpen regionale autonomie

Nieuws

Bolivianen verwerpen regionale autonomie

IPS

03 juli 2006

Een meerderheid van de Bolivianen wil niet dat de negen provincies in het land verregaande autonome bevoegdheden en eigen middelen daarvoor krijgen. Volgens voorlopige uitslagen stemde 52 tot 54 procent van de Boliviaanse kiezers in het referendum van zondag (2 juli) tegen die optie. Tegelijk lijkt de regerende Beweging naar het Socialisme (MAS) een meerderheid in de wacht te slepen in de grondwetgevende vergadering waarvoor de zetels zondag werden verdeeld.

De vraag naar bestuurlijke autonomie, die uitgaat van de relatief rijke provincie Santa Cruz en andere provincies waar aardgas of olie in de ondergrond schuilgaat, zorgt al langer voor politieke spanningen in Bolivia. President Evo Morales vreest dat zelfbestuur het arme land kan splijten, en riep zijn landgenoten dan ook op nee te stemmen. Een overwinning van de voorstanders van provinciale autonomie zou zijn positie hebben verzwakt.

In vier provincies die rijk zijn aan bodemschatten - Santa Cruz, Tarija, Pando en Beni – stemde een meerderheid van de kiezers met ja op de vraag in het referendum. Maar de globale uitslag betekent waarschijnlijk dat de provinciale autonomie niet in de nieuwe grondwet komt die vanaf augustus wordt opgesteld. In elk geval is de grondwetgevende vergadering niet verplicht het thema te behandelen. Als het referendum een meerderheid voor provinciale autonomie had opgeleverd, hadden alle provincies waar de jastemmers in de meerderheid waren automatisch een recht op autonomie verworven.

Volgens de exit polls van verscheidene opiniepeilers heeft MAS bij de verkiezing voor de grondwetgevende vergadering ongeveer 55 procent van de stemmen behaald. Daardoor krijgt de partij van Morales de meerderheid van de zetels in de vergadering. Aan de nodige tweederde meerderheid komt de MAS niet; de beweging is dus aangewezen op samenwerking met andere partijen om de nieuwe grondwet goedgekeurd te krijgen. (PD)