“Bombardementen spelen in de kaart van Hezbollah”
Dahr Jamail
26 juli 2006
De Israëlische bombardementen op Libanon lijken de Hezbollah en haar charismatische leider sjeik Hassan Nasrallah te versterken. "Ik stond al aan de kant van de Hezbollah, maar nu wil ik me erbij aansluiten zodat ik tegen de Israëli's kan vechten. Die willen alleen ons land en de islam aanvallen", zegt een jonge man in een vluchtelingenkamp in een stadspark van Beiroet.
De Hezbollah heeft de voorbije jaren aanhangers verworven in Libanon door aan sociale dienstverlening te doen, infrastructuur te bouwen en goed voor haar aanhangers te zorgen. De Israëlische aanval geeft de Hezbollah de mogelijkheid meer van dat soort macht te verwerven. De beweging beheert bijvoorbeeld meer dan de helft van het honderdtal scholen in Beiroet waar vluchtelingen hun heil zoeken.
Een Hezbollah-bevelvoerder van een groep strijders in zuidelijk Beiroet beweert dat de steun voor de Hezbollah enorm is toegenomen sinds het begin van de Israëlische aanvallen twee weken geleden. “De mensen zijn bang, en ze hebben hulp nodig. Wij beschermen hen en helpen de vluchtelingen die deze zionistische agressie gecreëerd heeft”, zegt hij. “Hoe langer deze strijd voortduurt, hoe meer aanhang we zullen hebben. We zijn bereid te vechten tot het bittere eind.”
Van de 3,8 miljoen Libanezen is zo’n 60 procent moslim, veelal sjiitisch. De meeste andere Libanezen zijn christen. Het gros van de meeste Libanese sjiieten gehoorzaamt elk woord van Hezbollahleider Nasrallah.
Jongere mensen lijken sneller geneigd de Hezbollah te steunen. En zelfs sommige christenen komen voor de Hezbollah op. “De Hezbollah was dit land aan het verdedigen, en de Israëlische reactie was maanden op voorhand gepland. Dus is de Hezbollah Libanon aan het helpen beschermen tegen de zionisten”, zegt Ramzi Semaan, een 21-jarige christen.
De meeste christenen wijzen met een beschuldigende vinger naar de Hezbollah, maar ook zij hebben het over de noodzaak van bescherming door de Hezbollah tegen de Israëlische agressie. De meesten zijn het er ook over eens dat het een sterke politieke macht is waarmee onderhandeld zal moeten worden. En de grote vernielingen van infrastructuur maken dat de volkswoede gericht is tegen Israël in plaats van tegen de Hezbollah.
“Israël valt de Hezbollah aan omdat die zich tegen Israëlische soldaten keerde. Maar hun reactie is te sterk, ze zijn nu ons land aan het vernielen”, zegt Fuad Rashed, een 33-jarige christelijke eigenaar een elektronicawinkel in de hoofdstad.
“De Hezbollah ging in de fout met haar operatie, en Israël gaat in de fout met de buitensporige reactie”, zegt de 50-jarige christen Nassan Hanin. “Ik ben blij dat de Hezbollah getroffen werd voor ze deed, maar we betalen nu een te hoge prijs.”
Velen die het ergste van de burgeroorlog in de jaren tachtig hebben meegemaakt, beschuldigen beide partijen. “We kunnen amper geloven dat de oorlog weer hier is”, zegt een 52-jarige ober in het Hamradistrict van Beiroet. “We dachten dat we daarmee komaf maakten in 1990. Ik vind dat het fout was van de Hezbollah om de Israëlische soldaten te ontvoeren. Maar deze graad van reactie door de Israëli’s, heel Libanon vernielen, is volledig ongerechtvaardigd. Het is waanzinnig.” (ADR/PD)