Brazilië importeert uitzonderlijk bonen door slechte oogst

Nieuws

Brazilië importeert uitzonderlijk bonen door slechte oogst

 Brazilië importeert uitzonderlijk bonen door slechte oogst
 Brazilië importeert uitzonderlijk bonen door slechte oogst

Sylvie Desfosses

11 juli 2016

De bonen worden een pak duurder in Brazilië door de kleine oogst. Dat treft vooral het armere deel van de bevolking. De Braziliaanse interim-president Temer en minister van Landbouw Maggi willen de prijzen doen zakken door bonen in te voeren uit andere landen.

De prijzen van de Braziliaanse bonen zijn recent met een vijfde gestegen, schrijft het Britse magazine The Economist. De oogst was namelijk bijzonder klein door een combinatie van droogte en hevige buien. Daarvoor waren de prijzen onder invloed van de inflatie al met een derde gestegen volgens de Braziliaanse nieuwssite Brasil247. De hogere prijzen treffen vooral Brazilianen met een lager inkomen, zij die het al moeilijk hebben met de economische crisis.

De bevolking eet 3,4 ton bonen per jaar, ongeveer een pollepel per persoon per dag.

Bonen maken een essentieel deel uit van het Braziliaanse voedingspatroon. Zeven op tien Brazilianen eten dagelijks bonen, in totaal zo’n 3,4 miljoen ton bonen per jaar. Wat overeen komt met een pollepel per persoon per dag, aldus nog The Economist. Het Braziliaanse peulvruchteninstituut IBRAFE schat echter dat er dit jaar maar 1,5 miljoen ton geoogst zal worden.

Ongeziene import

Door die buitengewone omstandigheden wil de interim-president Michel Temer bonen invoeren uit buurlanden Paraguay, Argentinië en Bolivië. Dat kondigde hij vorige maand aan op Twitter. De Braziliaanse minister van Landbouw, Blairo Maggi, stelt voor ook bonen te importeren uit Mexico en China. Bonen invoeren uit het buitenland is uiterst ongewoon in Brazilië, volgens The Economist.

Bovendien wil de overheid van Brazilië het land uit de recessie helpen met de eigen export, schrijft The Economist. Zowel Braziliaanse politici als bedrijfsleiders willen de productiviteit en economische groei bevorderen met de handel.

Daarmee wijken ze erg af van het vroegere beleid, dat pas door de economische crisis in 2012 langzaam begon te veranderen onder de vorige president Dilma Rousseff. Zo is het nu nog verboden dat een buitenlandse instantie een landbouwgrond bezit in Brazilië. Maggi wil het verbod opheffen, omdat het buitenlandse investeerders ontmoedigt. Het beleid wordt dus liberaler, om meer te kunnen deelnemen aan de globale markt. Brazilië heeft al eerder bonen ingevoerd, maar vooral de geliefde “carioca”-soort oftewel pintoboon komt zelden uit het buitenland. Dit jaar belooft de import dus ongezien te worden.