Bosbranden bedreigen Chileense volksgezondheid

Nieuws

Bosbranden bedreigen Chileense volksgezondheid

Bosbranden bedreigen Chileense volksgezondheid
Bosbranden bedreigen Chileense volksgezondheid

09 januari 2014

De Chileense overheid maakt zich zorgen over de volksgezondheid in de hoofdstad Santiago. De rook van enorme bosbranden in de buurt eist een zware tol van de luchtkwaliteit en vluchtende knaagdieren kunnen ziektes met zich meebrengen.

De hoofdstad Santiago, waar meer van 40 procent van de Chileense bevolking leeft, is al dagen gehuld in de dikke rook van tientallen bosbranden in de buurt. Zo’n zeventig branden hebben al meer dan 40.000 hectare bos in de as gelegd. Sommige van de bosbranden zijn inmiddels gedoofd of onder controle, maar andere blijven snel oprukken.

Luchtkwaliteit

Door de rook van de branden is de luchtkwaliteit in de hoofdstad is gedaald naar het laagste punt in vijftien jaar, en dat vormt volgens de Chileense overheid een bedreiging voor de volksgezondheid, vooral voor kwetsbare groepen zoals senioren en kinderen.

Omdat de volksgezondheid in gevaar is, heeft de Chileense president Sebastian Piñera na overleg met minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich een aantal noodmaatregelen afgekondigd, zoals de verdeling van maskers en zuurstoftanks, en de opvordering van ambulances en medisch personeel.

De Chileense overheid maakt zich ook zorgen over de verspreiding van ziektes door knaagdieren die de branden ontvluchten en de stad binnentrekken.