Bossen met meerdere boomsoorten scoren op alle vlakken het best


IPS
20 november 2017
Bossen hebben talloze nuttige functies voor de mens. Bossen waar verschillende boomsoorten groeien, scoren op al deze punten nog beter, zegt een studie van Duitse onderzoekers. ‘Belangrijke bevindingen voor bosmanagers’, zeggen ze.
Wetenschappers lijken er niet genoeg van te krijgen om te vertellen welke belangrijke functies bossen voor mens en dier vervullen. Ze voorzien ons van hout voor huizenbouw, meubelen en vloeren, spelen een belangrijke rol in het behoud van de natuur, zijn een opslagplaats voor CO2 en dragen zo bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.
Bossen voorkomen bodemerosie, regelen de watercyclus in de ondergrond en zijn een krachtig middel tegen droogte en verwoestijning
Verder voorkomen bossen bodemerosie, regelen de watercyclus in de ondergrond en zijn een krachtig middel tegen droogte en verwoestijning. Bossen hebben tenslotte een cruciale functie voor de gezondheid van de mens en voor de biodiversiteit en hebben ook een niet te onderschatten recreatieve functie.
Een nieuwe studie van wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Leipzig en het Duitse Centrum voor Biodiversiteitsonderzoek (iDiv) toont nu aan dat al deze positieve effecten nog beter scoren als er sprake is van bossen waar meerdere boomsoorten, in plaats van één enkele soort, voorkomen.
Betere ecosystemen
De onderzoekers deden hiervoor onderzoek in zes Europese landen: Duitsland, Finland, Polen, Roemenië, Italië en Spanje. Ze deden metingen voor verschillende functies van bossen op plaatsen waar één tot vijf boomsoorten voorkomen.
In de Duitse bossen ging het onder meer over een mix van beukenbomen, eiken, Noorse sparren, berken en haagbeuken. De onderzoekers hebben 26 functies gemeten die relevant zijn voor voedings- en CO2-cycli, groei en veerkracht van de bomen zelf, en de mate waarin een bos zichzelf regenereert.
Bossen met meer boomsoorten slaan meer CO2 op en zijn meer resistent tegen ziekte dan bomen in soortenarme bossen
Hun bevindingen tonen aan dat in bossen met veel boomsoorten bomen sneller groeien, meer CO2 opslaan en meer resistent zijn tegen ziekte dan de bomen in soortenarme bossen. ‘Daarom zou het omzetten van bosmonoculturen naar bossen met meerdere soorten over het algemeen moeten leiden tot betere ecosystemen en meer nut voor de mens’, zegt Sophia Ratcliffe van de Universiteit van Leipzig en hoofdauteur van de studie.
De resultaten van dit onderzoek geven ook aan dat de positieve correlatie tussen boomdiversiteit en bosfunctionaliteit het sterkst is in regio’s waar water voor de bomen het meest schaars is en de groeiseizoenen lang zijn zoals in Zuid- en Midden-Europa.
Droge en lange zomers
‘Dat is een heel belangrijke vaststelling’, zegt Christian Wirth van iDiv. ‘Onze zomers zullen door de klimaatverandering droger en langer worden, en daarom gaan we ervan uit dat het in de toekomst voor bosmanagers nog belangrijker zal zijn om bossen zodanig te beheren dat ze een grote diversiteit aan boomsoorten hebben.’
De studie is verschenen in het vakblad Ecology Letters.