Bouw grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen

Nieuws

Bouw grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen

Bouw grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen
Bouw grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen

IPS

24 juli 2017

In Schotland is de bouw van het grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen. Het kan windenergie op zee een flinke boost geven.

Lars Christopher (CC BY-SA 2.0)

De eerste turbine van het Hywind Park staat er nu. De vier andere bevinden zich nog in Noorwegen maar worden de komende dagen ook naar Schotland gebracht.

Lars Christopher (CC BY-SA 2.0)​

Drijvende windturbines zijn niet gebouwd op de zeebodem maar alleen met dikke kabels aan de bodem verankerd.

Het Noorse oliebedrijf Statoil kreeg twee jaar geleden groen licht van de Schotse overheid om er vijf te plaatsen bij Peterhead, aan de noordoostkust van Schotland.

De eerste turbine staat er nu. De vier andere bevinden zich nog in Noorwegen maar worden de komende dagen ook naar Schotland gebracht.

Ook in zeer diepe zee

De vijf turbines van het Hywind-park zijn 175 meter hoog, wegen 11.500 ton, hebben speciale wieken en genereren straks elk 6 megawatt, goed om twintigduizend gezinnen van stroom te voorzien.

Drijvende turbines kunnen gebruikt worden in gebieden waar de zee veel dieper is. De Hywind-windmolens staan in water dat 100 meter diep is. Een conventionele windmolen gaat maar tot de helft van die diepte.

Statoil zegt dat het turbines kan plaatsen waar de zee een kilometer diep is. Het hoopt daarmee een oplossing te hebben voor Japan en de Amerikaanse westkust, waar het water te diep is voor conventionele windmolens.

Kosten drastisch omlaag

Drijvende turbines kunnen de kosten van windenergie op zee drastisch omlaaghalen. Ze kunnen niet alleen in een haven geassembleerd worden, maar blijven ook daarna mobiel en kunnen bijvoorbeeld voor reparaties terug naar een haven gesleept worden, of zelfs naar een ander windmolenpark.

Uit een studie die het Energy Technologies Institute (ETI) in 2015 publiceerde, blijkt dat drijvende windmolens al over tien jaar een geloofwaardige, veilige en kostenbesparende vorm van hernieuwbare energie kunnen zijn voor Groot-Brittannië.