Bouwbedrijven zwijgen over situatie WK-arbeiders in Qatar

Bedrijven die migranten inzetten bij de bouw van faciliteiten voor het WK-voetbal in Qatar, zijn weinig transparant over hun arbeidsomstandigheden. Dat meldt het Business Human Rights Resource Centre (Bhrrc) op basis van onderzoek.

  • Richard Messenger CC BY-NC 2.0 Richard Messenger CC BY-NC 2.0
  • Richard Messenger CC BY-NC 2.0 Richard Messenger CC BY-NC 2.0

Bhrrc vroeg honderd bouwbedrijven in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten welke maatregelen ze nemen om de uitbuiting van arbeiders te stoppen. Slechts tweeëntwintig bedrijven reageerden.

De slechte arbeidsomstandigheden van migranten in de regio kwamen de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws. Eerder dit jaar beroofde een Indiase migrant zichzelf van het leven op een bouwplaats in Qatar, wat vragen opriep over de wanhopige omstandigheden waarin arbeiders werken.

Ondanks toegenomen druk en publiciteit, hulden bedrijven zoals Al Balagh Trading & Contracting, Larsen & Toubro, HBK Contracting, J&P Avax SA, Joanna & Paraskevaides en Midmac en Porr zich in stilzwijgen.

Hedendaagse slaven

Van de 100 bedrijven hebben 39 gedragsregels opgesteld die openbaar toegankelijk zijn. ‘Slechts enkele bedrijven zeggen belangrijke stappen gezet te hebben op het gebied van werving, inspraak en onderaanneming waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen’, zegt Bhrrc.

Zo melden onder andere het Italiaanse Salini Impregilo en het Franse Vinci dat ze arbeiders terugbetalen als ze tijdens het wervingsproces hebben moeten betalen. Zes andere bedrijven gaven aan dat ze helemaal niet willen werken met wervingsbureaus die geld vragen.

‘Onder het kafalasysteem, waarin de werkgever alles bepaalt, werken de migrantenarbeiders eigenlijk als moderne slaven’

De Nederlandse vakbond FNV sleepte deze week samen met een Bengaalse arbeider en twee Bengaalse vakbonden de FIFA voor de rechter, omdat die verantwoordelijk zou zijn voor de slechte werkomstandigheden in Qatar.

Volgens de FNV en de Bengaalse vakbonden had de FIFA het WK-voetbal niet aan Qatar mogen toewijzen zonder afspraken te maken over de mensenrechten en werkomstandigheden van arbeiders. Ook had de FIFA zich volgens de FNV hard moeten maken om het in Qatar geldende kafalasysteem af te schaffen.

‘Onder dit systeem, waarin de werkgever alles bepaalt, werken de migrantenarbeiders eigenlijk als moderne slaven’, aldus de FNV.

De FIFA ontkende in een eerdere reactie verantwoordelijk te zijn voor de arbeidsomstandigheden bij de bouw van de faciliteiten voor het WK. De voetbalbond zegt acties te ondernemen om de aandacht te vestigen op het naleven van de mensenrechten bij de bouwactiviteiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.