Oliebedrijf BP gaat toch niet boren in Australische baai

Het Britse oliebedrijf BP gaat uiteindelijk toch niet boren naar olie in de Grote Australische Bocht, de enorme baai in het zuiden van Australië. De beslissing komt na aanhoudende druk van milieubewegingen en negatieve adviezen van de Australische regulator.

  • Takver (CC BY-SA 2.0) De kliffen van de Grote Australische bocht. Volgens Greenpeace had BP eigenlijk nooit mogen overwegen om in zo'n “ongerept gebied” te boren naar olie. Takver (CC BY-SA 2.0)

De Grote Australische Bocht is in trek bij oliemaatschappijen omdat het een van de laatste grote olievelden ter wereld is. Het gebied zou eenzelfde potentieel hebben als de Golf van Mexico, waar nu duizenden boorplatformen actief zijn. Maar tegenstanders maken zich zorgen over de ecologische kwetsbaarheid van het gebied en het bijkomende risico door het woelige water. De Australische regulator Nopsema keurde vorige maand al de plannen af.

Volgens BP gaat het louter om bedrijfslogica.

Volgens BP heeft de beslissing niet te maken met de tegenstand of de beslissing van de regulator, maar gaat het louter om bedrijfslogica. ‘We hebben onze plannen voor het gebied lang en goed bestudeerd en hebben beslist dat we in de huidige context enkel doorgaan met verkennende boringen als ze concurrentieel zijn en passen in onze strategie. Dat blijkt hier niet het geval te zijn’, zei Claire Fitzpatrick, directeur voor Exploratie en Productie bij BP.

Milieubewegingen

Het is nog onduidelijk welke gevolgen de beslissing heeft voor de plannen van de andere oliemaatschappijen die verkennende boringen willen doen in de regio, waaronder Chevron, Karoon en Santos.

‘Eerste minister Malcolm Turnbull zou dit signaal van BP moeten oppikken’

Maar milieuverenigingen juichen de beslissing toe en spreken van een overwinning. Volgens Greenpeace had BP eigenlijk nooit mogen overwegen om in zo’n “ongerept gebied” te boren naar olie. ‘Dit nieuws zal erg goed ontvangen worden bij de plaatselijke bevolking, touroperators, oesterkwekers en vissers, die afhankelijk zijn van het gebied voor hun levensonderhoud’, zegt Nathaniel Pelle van Greenpeace Australia. ‘Eerste minister Malcolm Turnbull zou dit signaal van BP moeten oppikken, verdere verkennende boringen in het gebied voor altijd moeten verbieden en het unieke gebied moeten beschermen nu hij nog kan.’

Ook de Australische Wilderness Society ziet in de beslissing een signaal om verdere boringen te verbieden. ‘Als BP, met al zijn ervaring, geen acceptabel plan kan voorleggen bij de regulator, dan moeten de andere bedrijven die het gebied willen verkennen het geld van hun aandeelhouders niet verspillen aan deze dwaasheid’, zegt Lyndon Scheiders van de Wilderness Society. ‘Deze beslissing toont aan dat het te duur is om de infrastructuur ter plekke te krijgen die nodig is om de milieurisico’s te beheersen, of lekken te ruimen. Het is duidelijk een veel te duur gebied voor welke maatschappij dan ook.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.