BP schroeft investeringen in hernieuwbare energie terug

Nieuws

BP schroeft investeringen in hernieuwbare energie terug

BP schroeft investeringen in hernieuwbare energie terug
BP schroeft investeringen in hernieuwbare energie terug

Lina Janssen

17 april 2015

Tijdens de jaren tachtig en begin de jaren negentig investeerde oliefirma BP miljarden euro’s in hernieuwbare energieprojecten. Sinds eind de jaren negentig steekt de oliegigant echter steeds minder kapitaal in hernieuwbare energie, om zo meer geld in fossiele brandstoffen te pompen. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian.

Erik Christensen (cc by-sa 3.0)

BP beloofde ‘beyond petroleum’ te gaan, maar onderneemt bitter weinig om af te stappen van fossiele brandstoffen.

Erik Christensen (cc by-sa 3.0)

Het bedrijf dat ooit beloofde beyond petroleum te gaan, ligt nu onder vuur omdat het amper pogingen zou doen om afstand te nemen van fossiele brandstoffen.

BP pompte decennialang miljoenen euro’s in koolstofarme en hernieuwbare energie, maar bouwde geleidelijk aan die investeringen af, om zich exclusief op fossiele brandstof te kunnen focussen.

‘De oliegigant doet nu veel minder inspanningen dan ze in de jaren tachtig en begin de jaren negentig deed’, besluit The Guardian.

Vroeger was alles beter…

De oliegigant doet nu veel minder inspanningen dan in de jaren tachtig en begin de jaren negentig.

Nog voor de klimaatverandering eind jaren tachtig onder de internationale aandacht kwam, was BP al volop bezig met baanbrekend onderzoek rond zonnepanelen, windenergie en het terugdringen van broeikasgassen.

In de jaren tachtig stelde het energie-efficiënteprogramma van het oliebedrijf 4400 mensen te werk, zowel wetenschappers als ondersteunend onderzoekspersoneel. BP investeerde verspreid over vijf jaar meer dan acht miljard dollar in onderzoek naar hernieuwbare energie.

In 1993 voerde het bedrijf kostenbesparende maatregelen door, die een einde maakten aan het energie-efficiënte programma. De afdeling verkleinde in omvang en moest zich concentreren op olie en chemisch onderzoek.

(G)een toekomst voor groene stroom

Unisouth (cc by-sa 3.0)

Poging tot een groener imago

Unisouth (cc by-sa 3.0)

In 2003 zag ceo John Browne opnieuw een succesvolle toekomst voor hernieuwbare energie. BP introduceerde een nieuw logo en een nieuwe slogan, Beyond Petroleum. Hiermee wou Browne BP een groener imago geven.

In 2007 nam Tony Hayward de leiding over van Browne. Hayward vond dat hernieuwbare energie niet genoeg opbracht en sloot daarom BP Alternative Energy in 2009, gevolgd door BP Solar in 2011.

‘De aanhoudende wereldwijde economische uitdagingen beïnvloeden de industrie van hernieuwbare energie, waardoor investeringen op lange termijn niet rendabel zijn voor BP’, zei Hayward in 2011.

In 2013 stelde BP, onder bewind van nieuwe ceo Bob Dudley, alle windturbineparken te koop die op dat moment in negen verschillende Amerikaanse staten gevestigd waren. BP slaagde er niet in een koper te vinden, maar maakte wel meer dan duidelijk dat hernieuwbare energie niet van cruciaal belang is voor het bedrijf.

In 2015 zal BP wereldwijd twintig miljard dollar investeren in energieprojecten, maar slechts een klein deel is bestemd voor activiteiten die met hernieuwbare energie te maken hebben.

‘Dat BP niet langer duurzame energie nastreeft is een gemiste kans. De rest van de wereld kan het zich niet veroorloven dezelfde fout te begaan’, reageert de hoofdwetenschapper van Greenpeace UK, Doug Parr.

Achter slot en grendel

Slechts een klein deel van de huidige BP-investeringen is bestemd voor hernieuwbare energie.

Het onderzoek dat BP in de jaren tachtig en begin jaren negentig naar energie-efficiëntie voerde, zit nu achter slot en grendel opgeborgen in private bedrijfsarchieven. De oliegigant laat journalisten en onderzoekers enkel documenten over hernieuwbare energie inkijken die voor 1976 gepubliceerd werden.

‘BP zet, door deze schat aan informatie achter slot en grendel te houden, haar bedrijfsbelangen boven de kans om klimaatsveranderingen tegen te gaan. Het wordt hoog tijd dat BP de informatie van jarenlang onderzoek naar buiten brengt. Misschien zit er wel een potentiële technologische doorbraak verborgen in hun archief’, zegt Parr.