Braziliaanse droogte maakt kopje koffie duurder

Nieuws

Braziliaanse droogte maakt kopje koffie duurder

Braziliaanse droogte maakt kopje koffie duurder
Braziliaanse droogte maakt kopje koffie duurder

IPS

26 maart 2014

De aanhoudende recorddroogte in Brazilië eist een zware tol van de koffieboeren. Deskundigen verwachten dat consumenten in de hele wereld uiteindelijk meer zullen betalen voor hun koffie.

Hugo Brito fronst de wenkbrauwen terwijl hij een koffieplant inspecteert op zijn plantage bij Tres Pontas, in het hart van de Braziliaanse koffiegordel. Als hij een van de vruchten opent met zijn zakmes, toont hij wat hem zorgen baart. “Je ziet dat de bonen niet mooi gevormd zijn”, zegt hij. “Deze bonen zouden groter moeten zijn. Sommige bonen zijn zelfs helemaal niet ontwikkeld.”

Brazilië is ‘s werelds grootste producent van koffie, maar de Braziliaanse koffiegordel is hard getroffen door een recorddroogte die nu al maanden duurt. In dit seizoen zouden de bonen moeten groeien, maar er is nauwelijks regen geweest. “In december, januari en februari zagen we amper 10 procent van de neerslag die we normaal hebben”, zegt Brito.

De regio rond Tres Pontas levert begeerde Arabica-koffie van hoge kwaliteit aan grootimporteurs uit de VS, Europa en Japan. Voor het ongetrainde oog zien de struiken er goed uit, maar een inspectie van dichtbij toont dat de bonen al een diep rode kleur hebben, veel te vroeg voor de oogsttijd in juni, en sommige bonen zijn helemaal zwart en opgedroogd. “Ze zouden nu groen moeten zijn, en net een beetje geel aan het worden”, zegt Brito.

Minder kwaliteit, hogere prijzen

De koffieproducenten beginnen de economische gevolgen van de droogte al te voelen. Brito zegt nog niet van plan te zijn om arbeiders te ontslaan, maar ze zullen naar alle waarschijnlijkheid minder dagen kunnen werken. Dat is een harde klap voor veel van de arme families.

Maar de gevolgen zullen waarschijnlijk in de hele wereld gevoeld worden. Brazilië levert bijna 40 procent van alle koffie in de wereld. De Braziliaanse boeren schatten dit jaar amper een derde te zullen produceren van wat verwacht werd. Dat betekent hogere koffieprijzen op de wereldmarkt.

Volgens koffiehandelaar Alexandre Araujo zijn de gevolgen van de droogte heel duidelijk: “minder kwaliteit, hogere productiekosten, en natuurlijk hogere prijzen voor de consument”. Het is moeilijk in te schatten wanneer de consument die prijsstijging zal voelen, of hoe hoog die uiteindelijk zal zijn.

Op de Beurs voor Koffie, Suiker en Cacao in New York (CSCE) heeft de vrees voor de effecten van de droogte de prijzen al met meer dan 80 procent doen pieken.