Braziliaanse drugsdealers verkopen geen crack meer

Nieuws

Braziliaanse drugsdealers verkopen geen crack meer

Braziliaanse drugsdealers verkopen geen crack meer
Braziliaanse drugsdealers verkopen geen crack meer

Gabriel Elizondo

31 juli 2012

Drugsdealers in Rio de Janeiro willen naar eigen zeggen geen crack meer verkopen, omdat de drug de samenleving teveel ontwricht.

Onder een voetgangersbrug in Antares, een sloppenwijk van Rio, zitten enkele tientallen mensen samen in het donker. Het is er vuil en ruikt er naar urine, maar dat lijkt niemand te deren. De mannen, vrouwen en zelfs kinderen zijn gefixeerd op hun volgende dosis crack, een rookbare vorm van cocaïne.

Zo ook Paulo, een man van middelbare leeftijd en vader van drie kinderen. “Ik gebruik elke dag, zelfs bijna elk uur crack”, zegt hij. “Dit is een drug waar je meteen verliefd op wordt, de eerste keer dat je gebruikt.”

Epidemie

Het gebruik van de goedkope drug is een echte epidemie geworden in veel favela’s, de sloppenwijken van Brazilië. Vreemd genoeg zijn het daarom de drugsbazen die de favela’s controleren, die het gebruik aan banden willen leggen.

Zowel in de Mandela- als in de Jacarezinho-favela, waar samen meer dan honderdduizend mensen wonen, mag crack niet langer verkocht worden op orders van de drugsbaronnen.

“Ik ga niet liegen: er is een hoop geld te verdienen met crack”, zegt de belangrijkste dealer in Mandela, die anoniem wil blijven. “Maar de drug bracht ook veel vernieling in onze gemeenschap, dus verkopen we het niet meer. Verslaafden overvallen huizen en vermoorden elkaar om een peulschil. We willen daar een einde aan maken, dus verkopen we het niet meer.”

Ze verkopen wel nog drugs als cocaïne en marihuana maar, zeggen ze, die leiden niet tot dezelfde sociale problemen.

Voorbeeld

Voorlopig is de verkoop nog maar in twee buurten gestopt, maar dat voorbeeld kan snel gevolgd worden, zegt Flavia Pinheiro Froes, een advocate voor veel dealers. Pinheiro Froes leidt “Anjos da Liberdade”, een organisatie die voormalige dealers opnieuw op de sporen probeert te krijgen.

De advocate is de drijvende kracht achter het verbod in Mandela en Jacarezinho, en ze gebruikt haar contacten ook in andere sloppenwijken om voor een verbod te ijveren. “We werken niet alleen rechtstreeks met de traffikanten, maar ook met sommige van de bendeleiders in de gevangenis”, zegt Pinheiro Froes. Vooral als de dealers zelf familie of vrienden hebben met een crackverslaving, zijn ze te overtuigen.

Sceptisch

De politie in Rio blijft sceptisch over de geste van de dealers. Volgens Marcello Maia, een van de belangrijkste drugsbestrijders in Rio, is het vooral een stunt van de dealers om de aandacht af te leiden van de drugs die ze wel nog verkopen.

“Ik denk dat het een truc is”, zegt hij. “Ze denken dat de politie minder aandacht zal hebben voor hun andere drugs, en dat we zullen stoppen hun machtsbastions binnen te dringen. Maar dat zal niet gebeuren.”

Voor de veiligheidsdiensten is de aanpak van de drugsproblematiek een nationale prioriteit. In november vorig jaar keurde de Braziliaanse president Dilma Rousseff een nationale campagne goed om crackverslaafden van de straat te halen.