Braziliaanse emigranten rekenen op vaderland

Nieuws

Braziliaanse emigranten rekenen op vaderland

Mario Osava

19 oktober 2009

De drie miljoen Brazilianen die in het buitenland leven, willen meer steun van hun vaderland. Ze hopen dat de Braziliaanse regering hun onderwijskansen en juridische situatie verbetert. Ze dromen ook van eigen afgevaardigden in het Braziliaanse parlement.

Volgend jaar komt er in Brazilië een Raad van Vertegenwoordigers van Brazilianen in het Buitenland. Dat hebben emigranten uit alle windstreken eind vorige week op een conferentie in Rio de Janeiro beslist. De raad moet bij de overheid aandringen op oplossingen voor de verschillende problemen waarmee Brazilianen in het buitenland kampen.

Hulp voor sans-papiers

De Braziliaanse diaspora eist onder meer dat de regering in Brasilia voor aangepast lager onderwijs en technische opleidingen zorgt in landen waar veel landgenoten leven, en waar nodig ook helpt tweetalig onderwijs op te zetten. De emigranten willen ook kunnen rekenen op betere medische en consulaire hulp, vooral voor vrouwen en illegale migranten. In sommige landen beschikt 80 procent van de Braziliaanse migranten niet over de nodige papieren.
De meeste geëmigreerde Brazilianen, bijna 1,3 miljoen, leven in Noord-Amerika.  Europa telt er volgens de cijfers uit 2007 766.600, Zuid-Amerika en de Caraïben 618.000 en de rest van de wereld 380.000.
De regering lijkt niet doof voor de eisen van de uitgeweken landgenoten. Vorig jaar richtte ze na een eerste emigrantenconferentie al een speciale afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken op die zich nu bezighoudt met overzeese groepen van Brazilianen.

Emigratiestroom keert

Ironisch genoeg lijkt de emigratiestroom net te keren. De voorbije decennia verlieten veel Brazilianen om economische redenen hun land. Maar de laatste jaren nam de Braziliaanse economie een hoge vlucht. Dat schept ook kansen voor emigranten die willen terugkeren. De voorbije maanden deed ook de internationale economische crisis Brazilianen hun land weer opzoeken.
Andere emigranten voelen zich goed in hun nieuwe omgeving en hopen eerder dat Brazilië meer investeert in zijn internationale culturele uitstraling, zodat mensen in hun gastland een vollediger beeld krijgen van Brazilië. “Brazilië heeft meer goede muzikanten dan voetballers”, zegt Marcos Souza, een Braziliaanse muzikant die in Spanje leefde en onlangs naar Amsterdam verhuisde. Voorlopig is hij alleen van plan terug te keren voor het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen twee jaar later.