Brazilië bouwt ecologisch en kogelvrij
Fabiana Frayssinet
05 mei 2009
In Río de Janeiro is een polemiek ontstaan rond de goedkope en ecologisch verantwoorde huizen die de overheid in verscheidene armenwijken wil bouwen. De bouwelementen zijn zo sterk dat ze ook kogels tegenhouden, klonk het. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij beleidsmakers die het geweld in de sloppenwijken willen terugdringen.
Het nieuwe bouwmateriaal waarover zoveel te doen is, werd in Duitsland ontwikkeld. In Brazilië verkoopt de Britse onderneming Ultra Green het. Het gaat om holle blokken uit versterkt piepschuim. De met staal gewapende holtes worden bij het bouwen gevuld met cement en puin. Zo ontstaan muren van minstens 15 centimeter dik die goed geluid en warmte buiten houden.
Goedkoper en milieuvriendelijker
Bouwen met het nieuwe materiaal is 30 procent goedkoper en veel milieuvriendelijker, zegt Ultra Green. Een eenvoudige woning is in 14 uur klaar. De blokken zijn licht en makkelijk te hanteren, zodat ook vrouwen en zelfs bejaarden ermee aan de slag kunnen. Drie uur opleiding is alles wat de nieuwe bouwers nodig hebben om te beginnen. Er zijn geen kranen nodig, en er wordt heel weinig afval geproduceerd. Ten slotte is in de nieuwe huizen ook minder airconditioning nodig.
De Braziliaanse regering test het materiaal momenteel uit in Manguinhos, een van de meest gewelddadige wijken van Río de Janeiro. In de sloppenwijken van de bekendste Braziliaanse stad kwamen de eerste vier maanden van dit jaar minstens 75 burgers om bij confrontaties tussen drugshandelaars en de politie.
Comfortabel in het kruisvuur
Wie precies de informatie verspreidde dat de nieuwe huizen in de armenwijken ook bestand zijn tegen kogels en zelfs tegen projectielen van een zwaar kaliber, is niet meer duidelijk. Ultra Green zegt dat het een expert van de politie van Río de Janeiro is die er op wees. In elk geval zijn de sloppenwijkbewoners ermee opgezet, want die zitten vaak middenin het kruisvuur tussen drugsbendes en politie-eenheden. De muren van de nieuwe huizen zijn veel sterker dan de gammele traditionele bouwwijze.
Maar de Braziliaanse regering was niet blij dat een onderdeel van Mi Casa, een plan om tegen 2010 in heel het land een miljoen bescheiden woningen en appartementen te bouwen, opeens geassocieerd werd met het hardnekkige geweld in de sloppenwijken. De regering maakt zich sterk dat ze dat probleem kan oplossen door meer banen en kansen te creëren voor de sloppenwijkbewoners en hen sociaal beter te integreren. Ze wil zeker niet de indruk wekken dat ze nu stevigere huizen bouwt omdat het geweld in de sloppenwijken toch niet zal afnemen.
Gouden zaken
Intussen is Ultra Green erin geslaagd het debat toch weer vooral over de ecologische en economische voordelen van de nieuwe bouwwijze te doen gaan. “We hebben geen kogelvrije huizen nodig in Brazilië”, zegt de voorzitter van Ultra Green Brasil, Pedro Moreira Leite. “En bovendien is elk huis met muren uit 15 centimeter gewapend beton bestand tegen kogels, niet alleen de huizen die met ons materiaal worden gebouwd.”
Als de Braziliaanse regering voor de nieuwe techniek kiest, kan Ultra Green gouden zaken doen. Experts schatten dat Brazilië zeker acht miljoen nieuwe woningen nodig heeft. Ultra Green wijst er ook op dat de revolutionaire bouwblokken door hun hoge isolatiewaarde ideaal zijn voor de bouw van nieuwe gevangenissen, waar het door de overbevolking vaak erg heet wordt. Omdat de muren zo sterk zijn, kunnen ze ook “ontsnappingen tegengaan”, zegt Moreira Leite. Maar hij wil daarmee zeker geen nieuwe polemiek beginnen.