Brazilië en Portugal vormen front tegen Spanje
Mario de Queiroz
19 mei 2005
De Cobra Groep uit São Paulo gaat 123 miljoen euro investeren in een technologiepark in Noord-Portugal. Braziliaanse bedrijven denken vanuit dat 'Condominio Brasil' meer kansen te maken op de Europese en de Afrikaanse markt. Portugal hoopt mee te profiteren van het dynamisme van een economisch zwaargewicht in wording.
Op het industrieterrein in Ponte de Lima zullen zich aanvankelijk een dertigtal Braziliaanse bedrijven uit uiteenlopende sectoren vestigen. Een gemeenschappelijke bedrijfsstructuur moet ervoor zorgen dat de expertise van die ondernemingen elkaar aanvult en dat ze ook de handschoen kunnen opnemen met grote Europese consortia. Samen met Portugese partners willen de Brazilianen in de eerste plaats de Europese markt ontsluiten.
Een tweede doel vormen Angola, Kaapverdië, Guinee-Bissau, Mozambique en Santo Tomé y Príncipe, vijf voormalige kolonies waarmee Portugal nog altijd een bevoorrechte relatie heeft. Portugal is de belangrijkste handelspartner en de grootste donor van de vijf landen. Daarnaast is Portugal ook aanwezig in buurlanden van zijn voormalige kolonies, zoals Zuid-Afrika, Congo, Namibië en Senegal.
Vergeleken met andere Europese landen biedt Portugal geen bijzondere commerciële voordelen wat de EU-markt aangaat, maar de gemeenschappelijke taal en culturele achtergrond deden de Cobra Groep voor Ponte de Lima kiezen, zegt José Luiz de Cerqueira César. Hij is vice-president voor Technologie en Logistiek van de Banco do Brasil, de belangrijkste aandeelhouder van de Cobra Groep. Het Condominio Brasil moet er volgens hem voor zorgen dat Braziliaanse bedrijven even concurrentieel worden als Europese ondernemingen en ook op dezelfde voorrechten kunnen rekenen.
De Portugese investeringen in Brazilië zijn al drie jaar op de terugweg; na een piek van 4 miljard euro in 2000 is het jaartotaal geslonken tot 292 miljoen euro vorig jaar. Brazilië pompte vorig jaar maar 41,5 miljoen dollar in Portugal, maar dat is toch al een vervijfvoudiging van het bedrag van 2000.
Portugal mag blij zijn met die toenemende belangstelling, zegt João Oliveira Rendeiro, de voorzitter van de Portugees-Braziliaanse Stichting (FLB). Met zijn 182 miljoen inwoners en snel groeiende economie is Brazilië goed op weg een wereldmacht te worden. Volgens de FLB zal Brazilië tegen 2020 de elfde economie ter wereld zijn. In Europa doen dan alleen Duitsland en Frankrijk nog beter. Maar Portugal mag zich de kaas niet van het brood laten eten door Spanje, dat steeds actiever wordt in Brazilië. De gemeenschappelijke taal is een sterke troef voor Portugal - Brazilië is immers niet opgezet met de groeiende dominantie van het Spaans als internationale taal. (PD/MM)