Brazilië groeit uit tot een van belangrijkste oliepartners van China

Nieuws

Brazilië groeit uit tot een van belangrijkste oliepartners van China

Fabiana Frayssinet

22 mei 2012

Voor het energieverslindende China is Brazilië een van de belangrijkste oliepartners geworden. Maar sommige experts vrezen dat de Braziliaanse zelfvoorziening in gevaar komt.

De laatste drie jaar was China de grote olie-investeerder in Brazilië, via de bedrijven China Petrochemical Corporation (Sinopec) en Sinochem Corporation (Sinochem), zegt expert Adriano Pires. In die drie jaar investeerde het 15 miljard dollar (11,7 miljard euro), vooral in de aankoop van activa van bedrijven die al in Brazilië actief zijn op het vlak van oliewinning op zee.

“Het is een strategie van China om oliereserves te verwerven die zijn bevoorrading garanderen”, zegt Pires, directeur van het Braziliaans Centrum voor Infrastructuur (CBIE). China doet hetzelfde in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië en Venezuela en in andere regio’s, zoals in Afrika, zegt hij.

Volgens het Braziliaanse Agentschap voor Exportpromotie heeft China de intentie om zijn strategische oliereserves met 60 procent te vergroten.

Grootste olieconsument

Het Chinese olieverhaal in Brazilië begon in 2010 toen Sinochem 40 procent van de aandelen van het Noorse Statoil in het olieveld Peregrino kocht voor 3,1 miljard dollar (2,4 miljard euro). Hetzelfde jaar investeerde Sinopec 7,1 miljard dollar (5,5 miljard euro) bij de verwerving van 40 procent van het Braziliaanse filiaal van het Spaanse Repsol.

In maart dit jaar kocht het voor 4,8 miljard dollar (3,7 miljard euro) 30 procent van de aandelen van Petrogal Brasil, de Braziliaanse poot van het Portugese bedrijf.
Chinees kapitaal ging ook naar staatsoliebedrijf Petrobras en naar het Engels-Franse consortium Perezco. Volgens Pires hebben Chinese bedrijven ook interesse voor OGX, een oliebedrijf van de Braziliaanse miljonair Eike Batista, die al zaken doet met hen in mijnbouw en staalindustrie.

Pires wijst er op dat de China de op een grootste olieconsument ter wereld is, met 13 miljoen vaten per dag. Over enkele jaren zal het de VS, nu goed voor 18 tot 20 miljoen vaten, achter zich laten.

Volgens CBIE-cijfers is China de tweede grootste invoerder van Braziliaanse olie, na de VS. De Braziliaanse olie-export naar China groeide van 1,6 miljoen vaten in 2001 naar 50,6 miljoen vaten in 2011, blijkt uit gegevens het ministerie van Industrie en Handel.

Over vijftien jaar uitgeput

Silvio Sinedino, voorzitter van de Vereniging van Ingenieurs van Petrobras (Aepet), vreest dat de onverzadigbare dorst van de Chinezen de olievoorraden sneller zal uitputten. “Landen als China en de Verenigde Staten hebben veel ruwe olie nodig”, zegt Sinedino. “Door die groeiende vraag zouden onze reserves in de pre-zoutlagen over vijftien tot  twintig jaar uitgeput zijn, terwijl ze anders minstens dertig jaar zouden kunnen meegaan.

“We mogen ons niet transformeren tot een Midden-Oosten-uitvoerder van olie. We moeten gebruiken wat we nodig hebben en in de mate van het mogelijke verkopen, waarbij we ons nationale patrimonium verdedigen. Petroleum is niet zomaar handelswaar. Het heeft een zeer belangrijke geopolitieke waarde.”

De Aepet is er voorstander van om het vroegere monopolie van Petrobras te herstellen en kijkt daarom “met sympathie” naar de recente Argentijnse nationalisering van YPF, het Argentijnse oliebedrijf dat door Repsol werd gecontroleerd.