"Brazilië verantwoordelijk voor dodelijke overstromingen in Bolivia"

Zijn twee Braziliaanse waterkrachtcentrales mee verantwoordelijk voor de dodelijke overstromingen in Bolivia? Milieuorganisaties zeggen van wel. Ook de Boliviaanse president begint sterke vermoedens in die richting te hebben.

  • Attribution-NonCommercial-ShareAlike License Programa de Aceleração do Crescimento De Jirau waterkrachtcentrale op de Madera rivier. De Madera ontspringt in Bolivia. Attribution-NonCommercial-ShareAlike License Programa de Aceleração do Crescimento

Bij overstromingen in het Boliviaanse Amazonegebied kwamen dit jaar al 59 mensen om. De materiële schade loopt in tientallen miljoenen. Het zijn de grootste overstromingen ooit in de regio.

Oorzaken zijn de klimaatverandering, die meer neerslag doet vallen, en de ontbossing. Maar ook de twee Braziliaanse waterkrachtcentrales van Jirau en Santo Antônio spelen een grote rol, zeggen milieuorganisaties. Ze zijn van plan een internationale klacht in te dienen tegen de centrales.

Zorgwekkend rapport

Ook president Evo Morales kijkt nu naar Brazilië. “Er is een grondig onderzoek nodig om na te gaan of de centrales in Brazilië inderdaad de oorzaak zijn”, zei hij woensdag. “Een voorbereidend rapport is zeer zorgwekkend. De twee landen moeten dat nu samen verder onderzoeken.”

De twee centrales bevinden zich in de Braziliaanse deelstaat Rondônia, op de Madeira, de belangrijkste zijrivier van de Amazone. De Madera, zoals de rivier in het Spaans heet, ontspringt in Bolivia, waar er 250 rivieren in uitkomen, rivieren die hun oorsprong hebben in de bergen en valleien.

Bij de overstromingen is een derde van 327 Boliviaanse gemeenten getroffen.

Hoger peil

“Men wist dat de stuwmeren van Jirau en San Antonio het water van de zijrivieren van de Madera zouden ophouden”, zegt milieuactiviste Teresa Flores. “De bouw van een stuwmeer verhoogt het waterpeil en vertraagt zo de stroming”, zegt Patricia Molina, ondervoorzitter van de Boliviaans Forum voor Milieu en Ontwikkeling (Fobomade).

Fobomade publiceerde in 2008 een rapport over de impact van de stuwmeren in Bolivia. Toen al was sprake van overstromingen.

GDF Suez

Víctor Paranhos, directeur van ESBR, het consortium dat de centrale van Jirau beheert, wijst de beschuldigingen af. “Het water stroomt snel in en uit de centrale. En het gaat om kleine stuwmeren, die op vele kilometers van de grens liggen.”

Bovendien doen de overstromingen zich in een groot deel van Bolivia voor, niet alleen in de regio van de Madeira-centrales, zegt hij.

ESBR wordt aangevoerd door de Franse groep GDF Suez. Andere partners zijn twee Braziliaanse staatsbedrijven en Mizha Energia, een filiaal van het Japanse Mitsui.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.