Brazilië versterkt privacy op internet

Met zijn nieuwe internetwet is Brazilië internationaal een pionier, zeggen waarnemers. De wet versterkt de privacy van de internetgebruikers.

  • CC BY-NC-SA 2.0 PR/Roberto Stuckert Filho President Rousseff op een internationale conferentie over de toekomst van het internet in Sao Paulo, 23 april 2014. CC BY-NC-SA 2.0 PR/Roberto Stuckert Filho

De internetwet, die vorige week door het Braziliaanse parlement werd goedgekeurd, bepaalt onder meer dat Braziliaanse gegevens op buitenlandse servers onder Braziliaanse bevoegdheid vallen.

Brazilië “neemt het voortouw in een complexe discussie”, zegt jurist Ronaldo Lemos, directeur van het openlicentiesysteem Creative Commons in Brazilië.

De wet is internationaal een mijlpaal omdat het de neutraliteit, veelzijdigheid en vrijheid van het internet beoogt, zegt hij. Het internet “zal niet worden gereguleerd door de regering maar door alle sectoren in de samenleving.”

Edward Snowden

De Verenigde Staten verloor terrein op dit vlak door de wereldwijde spionage van de NSA. De Amerikaanse inlichtingendienst had zelfs de Braziliaanse president Dilma Rousseff bespioneerd, bleek uit onthullingen van Edward Snowden.

Volgens justitieminister José Eduardo Cardoso is ook de manier waarop de wet tot stand gekomen is, vernieuwend omdat digitale activisten eraan hebben meewerkt. “Er waren meer dan tweeduizend bijdragen, een groot deel werd aanvaard.”

Niet alles in de wet is naar de zin van de activisten. Critici betreuren de bepaling dat internetproviders toegangsgegevens gedurende zes maanden moeten bewaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift