"BRICS-landen benutten kansen onvoldoende"

Nieuws

"BRICS-landen benutten kansen onvoldoende"

"BRICS-landen benutten kansen onvoldoende"
"BRICS-landen benutten kansen onvoldoende"

John Fraser

17 december 2012

Politici uit de toonaangevende ontwikkelingslanden Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn actief geweest in de versterking van hun onderlinge banden. Het echte economische succes van deze BRICS-landen hangt echter af van de mate waarin de bedrijven de nieuwe kansen grijpen.

De Zuid-Afrikaanse handelsadvocaat Emile Myburgh heeft nog niet veel bijzondere respons gevoeld tussen de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse bedrijven waarvoor hij werkt.

“Ik heb geen bewijzen dat zakendoen met bedrijven uit de BRICS-landen gemakkelijker zou gaan dan zakendoen met niet-BRICS”, zegt hij. “Men zou nu toch verwachten dat deze landen meer moeite doen om zaken te doen met de collega’s van BRICS, maar de praktijk wijst dat niet uit.”

Eigen banen beschermen

Myburgh merkt op dat er nog veel uitdagingen zijn om business tussen Zuid-Afrika en Brazilië mogelijk te maken. “Maar ze zijn zeker niet onoverkomelijk. Een goede zaak is onder meer dat de taalbarrière steeds minder een probleem stelt nu veel jonge Engelssprekende Brazilianen de markt betreden.”

“Het Braziliaanse belastingsysteem en de dienstverlening stellen soms nog obstakels voor Zuid-Afrikaanse en andere buitenlandse investeerders”, zegt Myburgh. “Al gaan veel bedrijven de uitdaging aan om de kansen op business te kunnen grijpen en ze passen zich aan.”

Hij merkte ook op dat Zuid-Afrika eveneens hindernissen vertoont voor Brazilianen, “bijvoorbeeld voor hen die hier een werkvergunning aanvragen en daarbij op onnodig moeilijke politieke kwesties stuiten die Binnenlandse Zaken lijkt in te stellen om de Zuid-Afrikaanse banen te beschermen.”

Hij waarschuwt dat deze houding juist banen zal kosten, omdat het buitenlandse investeerders afschrikt.

Opportuniteiten

Buurlanden Angola en Mozambique (die de Portugese taal met de Brazilianen delen) doen op dit moment meer zaken met Brazilië dan Zuid-Afrika. Volgens Myburgh is dat niet alleen door de taal “maar ook omdat er daar meer opportuniteiten zijn. De Brazilianen hebben daar bijvoorbeeld meer geïnvesteerd in infrastructuur dan in Zuid-Afrika.”

“Ook in niet-Portugees sprekende landen zoals Ghana, DR Congo, Nigeria en Tanzania zijn Braziliaanse bedrijven meer aanwezig. Het is dus niet enkel een kwestie van de taal.”

“Ondernemers uit landen zoals de BRICS of andere allianties tussen ontwikkelingslanden zoals IBSA (India, Brazilië en Zuid-Afrika) zouden lucratieve Zuid-Zuidsamenwerkingen kunnen vormen, maar dat is helaas nog niet het geval”, besluit hij.

BRICS-hype

Consultant voor opkomende naties Martyn Davies uit Johannesburg is het eens met Myburgh. “Er is nog steeds een gebrek aan slagkracht en bestaande kansen worden onvoldoende benut. “

“Nochtans is er veel interesse bij investeerders”, zegt hij. “Maar terwijl de stimulerende macro-economie van deze opkomende markten duidelijk is, zijn de praktische voordelen voor bedrijven dat niet altijd. Er heerst een grote hype rond BRICS, maar buiten het domein van de staat en de staatsbedrijven is het voor particuliere bedrijven een stuk moeilijker om uit de geopolitiek commercieel voordeel te halen”, zegt hij.

Davies roept de zakenwereld uit elke BRICS-lidstaat dan ook op om de banden nauwer aan te halen.

Volgend jaar is Zuid-Afrika gastheer voor de BRICS-top in Durban. Davies zegt dat daar alvast een bedrijvenforum zal zijn voor ongeveer 250 bedrijven met uit elk land een 50-tal bedrijven. “Een groot deel van de media-aandacht zal uitgaan naar de zakelijke besprekingen en de deals die de aanwezige staatshoofden daar zullen sluiten”, voorspelt hij. “Ik merk alvast grote interesse van het Chinese bedrijfsleven maar ook vanuit India en Brazilië en in iets mindere mate uit Rusland. Zuid-Afrika kijkt met veel enthousiasme uit naar deze bijeenkomst. “