BRICS-landen zoeken toenadering tot Argentinië

Nieuws

BRICS-landen zoeken toenadering tot Argentinië

BRICS-landen zoeken toenadering tot Argentinië
BRICS-landen zoeken toenadering tot Argentinië

IPS

05 juni 2014

De BRICS-landen, de groep van grootste groeilanden, nodigen Argentinië uit op hun volgende bijeenkomst. Waarnemers zien de uitnodiging als een eerste stap naar de aansluiting van het Latijns-Amerikaanse land bij het blok.

De Argentijnse president Cristina Fernández is uitgenodigd om deel te nemen aan de zesde BRICS-top, op 15 juli in de Braziliaanse stad Fortaleza. India, Brazilië en Zuid-Afrika, die samen met Rusland en China een blok van vijf groeilanden vormen, hadden eerder al hun interesse laten blijken voor een Argentijns lidmaatschap van de groep.

“Voor Argentinië is dit een belangrijk gegeven”, zegt econome Fernanda Vallejos van de Universiteit van Buenos Aires (UBA). “Niet alleen erkennen de BRICS-landen het belang en het potentieel van Argentinië, deze uitnodiging zet ook de deur open voor een versterking van ons land op het wereldtoneel, zowel op politiek als economisch vlak”. Argentinië is de derde economie van Latijns-Amerika, na Brazilië en Mexico.

Voortrekker

Vallejos benadrukt de voortrekkersrol van de BRICS-landen in de groei van de wereldeconomie gedurende de afgelopen tien jaar, in een context van financiële crisis in het geïndustrialiseerde Noorden. “In een wereld die door economische blokken bepaald wordt, vindt de BRICS-groep steeds meer weerklank op internationale fora. Daar eisen de landen een deelname op in overeenstemming met het gewicht van hun economieën.”

De uitnodiging voor Argentinië viel ongeveer samen met de aankondiging, op 28 mei, van een akkoord tussen de regering van Fernández en de Club van Parijs, een groep van negentien landen aan wie Argentinië meer dan 7 miljard euro verschuldigd is sinds de crisis van 2001.

Na die financiële crisis en het daaropvolgende faillissement van het land werd Argentinië jarenlang verstoten door de internationale financiële markten. Dat isolement lijkt nu doorbroken te worden.

Buitenlandse investeringen

Volgens econoom Diego Coatz van het studiecentrum Centro de Estudios de la Unión Industrial Argentina, tonen dit akkoord en de toenadering tot de BRICS-groep een bocht aan in het Argentijnse beleid. Het land wil volgens hem “opnieuw integreren in de financiële wereld” en “zich een positief internationaal imago aanmeten”. De opname van Argentinië in de BRICS-groep zou de deur openzetten voor meer externe financiering en buitenlandse investeringen, zegt Coatz.

BRICS is een term die voor het eerst gebruikt werd in 2001 door econoom Jim O’Neill van investeringsbank Goldman Sachs, om de belangrijkste nieuwe markten aan te duiden. Samen vertegenwoordigen de vijf landen ongeveer een kwart van het wereldwijde bruto binnenlands product, 43 procent van de wereldbevolking, en 20 procent van de wereldwijde investeringen.

In Buenos Aires wordt al volop gespeculeerd over het nieuwe letterwoord na de aansluiting van Argentinië: wordt het BRICAS, ABRICS of BRICSA?