Brits en Duits afval illegaal gedumpt in Turkije

Nieuws

Dagelijks ongeveer 241 vrachtwagens

Brits en Duits afval illegaal gedumpt in Turkije

Brits en Duits afval illegaal gedumpt in Turkije
Brits en Duits afval illegaal gedumpt in Turkije

IPS

18 mei 2021

Onderzoek van natuurorganisatie Greenpeace concludeert dat sommige Europese lidstaten illegaal afval dumpen in andere landen. Onderzoekers onderschepten Britse en Duitse plastic verpakkingen in Turkije.

© Mert Çakir / Greenpeace

In de moerasgebieden aan de Tuzla Akayatan lagunes wordt illegaal plastic gedumpt en soms ter plekke verbrand.

© Mert Çakir / Greenpeace

Een eerste rapport pakt uit met foto’s van stapels smeulend plastic afval, drieduizend kilometer verderop van de Britse winkels waar de producten werden verkocht.

‘Voor zover we kunnen afleiden uit de data zijn we hier de grootste stortplaats voor plastic afval van Europa.’

Een ander rapport vertelt het verhaal van de Duitse export van afval naar Turkije. Hier is onder meer sprake van verpakkingsmateriaal van Duitse supermarkten zoals Lidl, Aldi, Edeka en Rewe, naast plastic verpakkingen van producten van merken Henkel, NRJ en Hella.

Stortplaats van Europa

‘Ongeveer 241 vrachtwagens met plastic afval komen dagelijks van Europa richting Turkije’, zegt Nihan Temiz Ataş van Greenpeace Mediterranean in Turkije. ‘Voor zover we kunnen afleiden uit de data en de resultaten van het veldwerk, zijn we hier de grootste stortplaats voor plastic afval van Europa.’

Op tien locaties in de provincie Adana in het zuidwesten van Turkije vonden onderzoekers stapels plastic afval langs de weg, in velden of in rivieren. Vaak stond het plastic nog in brand. Op alle locaties werd plastic uit Groot-Brittannië gevonden, en op de meeste locaties werd plastic uit Duitsland aangetroffen. Het ging onder meer over verpakkingen en plastic zakken van zeven van de tien grootste Britse supermarkten.

COVID-test

Minstens een deel van het afval moet vrij recent zijn gedumpt, aangezien de onderzoekers op één locatie ook de verpakking van een COVID-19-test aantroffen.

‘Het is schrijnend om Duits afval te zien opbranden langs Turkse wegen’, reageert Manfred Santen, chemicus bij Greenpeace Duitsland. ‘Het dumpen van ons afval in andere landen moet stoppen. De Duitse overheid moet haar eigen afvalprobleem oplossen en plastics voor eenmalig gebruik in de ban doen.’

‘De Britse overheid zou het nooit toestaan dat andermans afval hier wordt gedumpt; waarom maken ze hun eigen afval dan tot andermans probleem?’, vraagt Sam Chetan-Welsh, campaigner bij Greenpeace in Groot-Brittannië, zich af.