Britse fotografen opgejaagd wild

Nieuws

Britse fotografen opgejaagd wild

Britse fotografen opgejaagd wild
Britse fotografen opgejaagd wild

Fotografen en cameralui in Groot-Brittannië kennen geen rust meer sinds de politie eind februari opriep om verdacht gedrag van onder meer fotografen te melden via een anti-terrorismenoodnummer. Freelancefotografen en politici verzetten zich tegen de strenge aanpak.

Met een vijf weken durende campagne riep de politie het publiek op om verdachte activiteiten onmiddellijk te melden op een noodnummer. “Heb je iemand foto’s zien nemen van veiligheidsinstallaties zoals bewakingscamera’s (CCTV’s)? Leek het je verdacht? Meld het ons”. Verschillende affiches met de oproep verschenen ook in kranten en tijdschriften.
Een Britse fotograaf vraagt zich op zijn weblog af of zoiets wel nut heeft: “Zoek op CCTV op fotosite Flickr en kijk hoeveel resultaten je te zien krijg, probeer hetzelfde ook eens te doen op Google Images”. Flickr geeft bijna 40.000 foto’s van bewakingscamera’s in alle vormen en kleuren, Google een goeie zes miljoen.
Sinds de campagne volgden verschillende incidenten elkaar op. Amateurfotograaf John Kelly moest in het kuststadje Blackpool zijn foto’s wissen op vraag van de politie. Volgens de agenten had hij toestemming nodig om daar te fotograferen. “Voorbijgangers bleven kijken en ik voelde me zwaar in de fout. Ik wiste de foto’s om niet verder in verlegenheid gebracht te worden”, zegt Kelly op het Britse fotografenportaal ‘Amateur Photographer’.
Op videosite You Tube verschenen dan weer beelden van een agent die een fotograaf tegenhoudt omdat hij beelden nam van een arrestatie door een beveiligingsagent in een winkelstraat. De politie hield de fotograaf tegen en kreeg daarvoor hulp van veiligheidsagenten uit de omliggende winkels. Ze beweerden dat straatfotografie verboden was in de stad.
Het Britse parlementslid Austin Mitchell startte een parlementaire petitie om politieacties tegen fotografen in publieke plaatsen aan te klagen. Andere parlementsleden kunnen zo’n petitie ondertekenen en uiteindelijk in het parlement bespreken. Fotograaf Adam Jones startte een petitie met de vraag aan de Britse premier Gordon Brown om duidelijkheid te verschaffen over fotografie in publieke plaatsen. Meer dan 4.500 Britten tekenden de petitie. Ook de Britse journalistenbond maakt zich zorgen en voerde al acties.

Tags