Britse migratiedienst gaat kijken naar loonbriefje en diploma's
Sanjay Suri
12 maart 2006
Groot-Brittannië wil alleen nog migranten binnenlaten met bijzondere vaardigheden en genoeg geld op hun bankrekening. De traditionele inwijkelingen uit de ontwikkelingslanden krijgen geen kans meer. De Britse regering maakt zich sterk dat het parlement het nieuwe migratiebeleid de komende maanden zal goedkeuren. Het zal dan vanaf begin 2008 worden ingevoerd.
Het systeem is helemaal afgestemd op de noden van de Britse economie, zegt minister van Immigratie Tony McNulty. Om te bepalen wie Groot-Brittannië binnenmag, wil hij een puntensysteem naar Canadees of Australisch voorbeeld invoeren. In principe kunnen alleen ondernemers en mensen met een goede opleiding zich nog vestigen in Groot-Brittannië. Laaggeschoolden, studenten en tijdelijke werknemers zullen maar zes maanden tot een jaar kunnen blijven, al zijn er voor de studenten wel uitzonderingen mogelijk.
Maar zelfs hoogopgeleide kandidaat-migranten zullen moeten bewijzen dat ze in eigen land goed konden verdienen. Daarvoor wordt een minimumbedrag vastgelegd in Britse pond, wat migranten uit arme landen duidelijk benadeelt. Die scheeftrekking speelt ook door bij de beoordeling van kandidaten met een lage opleiding.
Het systeem doet laagopgeleide migranten uit ontwikkelingslanden uit de boot vallen, oordeelt Habib Rahman, de directeur van de Joint Council for the Welfare of Immigrants, een onafhankelijke organisatie die het voor migranten in Groot-Brittannië opneemt. De regering heeft duidelijk gezegd dat ze de gaten in de arbeidsmarkt wil opvullen met mensen uit de nieuwe EU-lidstaten. Uit die tien landen zijn al honderdduizenden mensen naar Groot-Brittannië gekomen, vooral uit Polen.
Rahman waarschuwt dat de migranten uit Oost-Europa niet zo honkvast zijn als mensen die vanuit de ontwikkelingslanden naar Groot-Brittannië trekken. En volgens hem kunnen ze ook niet alle banen invullen. Zonder migranten uit India en Pakistan zal bijvoorbeeld de cateringindustrie met ernstige personeelstekorten te maken krijgen.”
Laaggeschoolde migranten maar voor een periode van zes maanden tot een jaar binnenlaten, is volgens Rahman ook dom. Werknemers die maar kort mogen blijven, vertrekken vaak niet als hun visum is afgelopen. Dat betekent dat Groot-Brittannië er veel werknemers zal bij krijgen zonder papieren. Die mensen kunnen makkelijk worden uitgebuit en betalen in elk geval geen inkomstenbelasting.
Het nieuwe Britse immigratiebeleid is het sluitstuk van een hervorming die begon met een verstrenging van de asielpolitiek. Die leidde tot een scherpe daling van het aantal asielaanvragen. Uiteindelijk zet Groot-Brittannië op die manier alle traditionele groepen van immigranten buitenspel. (PD)