Britse regering probeert CIA-document te begraven

Nieuws

Britse regering probeert CIA-document te begraven

William Fisher

05 mei 2009

Britse rechters beslissen deze week of een CIA-document over de Britse inwoner Binyam Mohamed publiek mag worden. Is het antwoord positief, dan opent dat de deur naar een rechtszaak over de medeplichtigheid van de Britse regering bij de overbrenging van Binyam Mohamed naar Guantánamo, waar hij jarenlang werd vastgehouden.

Het document is een zeven paragrafen tellende samenvatting van andere CIA-documenten. Het zou duidelijk maken wat de Britse overheid wist over de mishandeling van Binyam Mohamed.
Advocaten van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken deden vorige week een ultieme poging om de publicatie van het document tegen te houden. Volgens David Mackie, advocaat van de regering, kreeg de Britse minister van Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse regering te verstaan dat de onthulling van de zeven paragrafen “kon leiden tot ernstige schade voor de nationale veiligheid van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.”
In eerdere uitspraken oordeelde het Britse gerecht dat het document geen gevoelige informatie bevat.

Obama geeft informatie vrij

President Obama besliste onlangs gedetailleerde informatie vrij te geven over de ondervragingstechnieken van de CIA, ook over het zogenaamde waterboarding. Volgens Binyam Mohameds advocaten betekent dit dat de Amerikaanse president zich wellicht ook niet tegen de bekendmaking van de CIA-samenvatting over hun cliënt verzet.
De nieuwe stap in het Britse luik van de zaak-Binyam komt er net op het moment dat een Amerikaanse rechtbank het licht op groen heeft gezet voor een rechtszaak van vijf voormalige Guantánamo-gevangenen, waaronder Binyam Mohamed en een andere Britse inwoner, Bisher al-Rawi. Die zeggen gefolterd te zijn door de CIA en procederen tegen Jeppesen Dataplan, het Boeing-filiaal dat de vluchten naar geheime buitenlandse gevangenissen zou hebben uitgevoerd.
Volgens de rechtbank mag de Amerikaanse regering zich alleen op het staatsgeheim beroepen als het over specifieke bewijzen gaat maar niet om een heel proces te stoppen nog voor het begonnen is.

Mijlpaal

De uitspraak kan een mijlpaal worden, want tot dusver waren de advocaten van de Amerikaanse regering, zowel onder Bush als onder Obama, er telkens in geslaagd dit soort rechtszaken te dwarsbomen door het staatsgeheim en de nationale veiligheid in te roepen.
“Het is een ongelooflijke stap voorwaarts”, zegt Mohameds advocaat Clive Stafford Smith. “Binyam Mohamed, Bisher al-Rawi en misschien vele anderen staan nu een stap dichter bij een uitspraak die de ceo’s van die bedrijven zal doen nadenken alvorens ze misdaden begaan om er aan te verdienen.”
Als de regering-Obama niet in beroep gaat, zal de zaak van de vijf eindelijk behandeld kunnen worden in de VS. De regering kan daar nog altijd aanvoeren dat de onthulling van gegevens over haar relatie met Jeppesen de nationale veiligheid in het gedrang brengt. Maar ze kan dat privilege niet langer zomaar poneren, ze zal de rechter moeten overtuigen.