Britse triatlonners kunnen niet trainen door stinkend zeewater

Nieuws

In 2022 werd er gemiddeld 825 keer per dag afval- en toiletwater rechtsreeks in zee gepompt

Britse triatlonners kunnen niet trainen door stinkend zeewater

Britse triatlonners kunnen niet trainen door stinkend zeewater
Britse triatlonners kunnen niet trainen door stinkend zeewater

IPS

05 augustus 2023

Het Britse triatlonteam moet zijn zwemtrainingen in open water staken vanwege ernstige vervuiling. In Groot-Brittannië mag er bij hevige regenval rioolwater 'occasioneel' geloosd worden in zee. Maar de laatste tijd zijn de lozingen bijna dagelijkse kost.

Pete Godfrey (Unsplash)

De kust van Fleetwood.

Pete Godfrey (Unsplash)

Het Britse triatlonteam moet zijn zwemtrainingen in open water staken vanwege ernstige vervuiling. In Groot-Brittannië mag er bij hevige regenval rioolwater ‘occasioneel’ geloosd worden in zee. Maar de laatste tijd zijn de lozingen bijna dagelijkse kost.

‘Op warme dagen is de stank onhoudbaar’, zegt Adam Diver, de zwemkampioen die onlangs als eerste van Engeland naar Isle of Man zwom. Hij kaart het probleem van de vervuiling aan in verschillende Britse media. Diver heeft samen met andere leden van het Britse triatlonteam de trainingen voor de kust van Fleetwood moeten staken vanwege de grote hoeveelheid uitwerpselen in het zeewater. Die zijn daar via rioollozingen terechtgekomen.

Lozen

De atleten trainen voor de wereldkampioenschappen triatlon in september in het Spaanse Pontevedra. Ze moeten nu noodgedwongen uitwijken naar een zwembad, maar geeft hen niet dezelfde ideale voorbereiding  als zwemmen in open water, zeggen ze.

Volgens Diver zien ook vissers het probleem verergeren. ‘Er zijn tegenwoordig dagelijks rioolwaarschuwingen voor de hele kust van Lancashire’, zegt hij in de Britse krant The Guardian. ‘We zitten op een punt dat de lozingen gewoon de norm zijn geworden.’

‘Lozingen zijn gewoon de norm geworden.’

De lozingen zijn het gevolg van problemen die zuiveringsmaatschappijen ondervinden in periodes van hevige regenval. Op een zeker moment is het dan toegestaan dat ze afvalwater lozen in zeeën en rivieren.

Riolering

Het Verenigd Koninkrijk werkt met een gecombineerd rioleringssysteem: zowel regenwater als afvalwater - van toiletten, badkamers en keukens – wordt door dezelfde leidingen afgevoerd.

Gewoonlijk gaat afvalwater naar een waterzuiveringsinstallatie, maar het Britse Milieuagentschap (EA) staat toe dat er rechtstreeks in open water wordt geloosd als de capaciteit van de zuiveringsinstallaties bereikt wordt, wat kan gebeuren bij hevige regen. Snel lozen is dan de boodschap om overstromingen van huizen en wegen te voorkomen.

Volgens data die de BBC kon inkijken, blijkt dat de lozingen niet zo ‘occasioneel’ zijn als soms wordt voorgesteld door de EA. In 2022 werd er gemiddeld 825 keer per dag afval- en toiletwater rechtsreeks in zee gepompt.

Op 14 oktober volgt een nationale protestdag tegen deze ernstige vorm van vervuiling in de Britse zeeën en rivieren.