Brussel en Kinshasa werken samen aan digitalisering

Nieuws

Brussel en Kinshasa werken samen aan digitalisering

Brussel en Kinshasa werken samen aan digitalisering
Brussel en Kinshasa werken samen aan digitalisering

Goele Geeraert

07 juli 2016

IT- en internetskills zijn een must have in onze genetwerkte wereld. Daarom gaan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stadsprovincie Kinshasa samenwerken rond digitalisering. De formele ceremonies zijn achter de rug, nu wacht de concrete invulling.

Begin deze week zakte Brussels staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Digitalisering Bianca Debaets af naar Kinshasa, waar ze met de nodige Congolese honneurs werd ontvangen. De staatssecretaris was dan ook niet zomaar gekomen. Zij en haar Congolese ambtsgenoot tekenden er akkoord waarin het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stadsprovincie Kinshasa structureel samen te werken rond digitalisering.

De Congolese overheid weet goed: wil zij de toekomst van haar land verzekeren, dan moet de bevolking vlot met computers en online tools kunnen werken. ‘Onze toekomst is digitaal’, vatte een jonge Congolese kunstenaar treffend samen. De ambitie om vooral de jeugd degelijke digitale skills bij te brengen staat ook in verschillende beleidsdocumenten vermeld.  Alleen bevinden er zich nog een wat stevige obstakels tussen droom(beleid) en daad.

Bureautiques

Een wandeling door de straten van Kinshasa in combinatie met de visie van een leerling en een leraar hier en daar, leert dat vaak de middelen en expertise ontbreken om de hoofdstad in het digitale tijdperk te lanceren. Tegelijk zijn digitale providers in grootsteden als Kinshasa en Lubumbashi alom aanwezig, tellen jongeren in de bureautiques (internetcafés) hun centen en nemen ze zodra het kan een mobiel 3G abonnement. Kinshasa maakt dus deel uit van de mondiale cloud, maar vormt daarin slechts een kleine stip vergeleken met haar oppervlakte en haar bevolkingsaantal.

Daarom lanceerden de provinciegouverneur en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest begin deze week drie concrete digitaliseringsrojecten. Twee grote technische scholen – met elk meer dan duizend leerlingen – zullen een wifi-netwerk krijgen. Bovendien zal de komende maanden een Digitruck door Kinshasa trekken. De truck, ontworpen door de Belgische vzw Close the Gap, is een mobiele informaticaklas. Ze zal kennis over informatica en netwerktools bij moeilijk bereikbare groepen, zoals vrouwen en jongeren, brengen.

Huwelijk

Staatssecretaris Bianca Debaets over het partnershap met Kinshasa: ‘Een huwelijk tussen twee gelijkwaardige partners’

Na het knippen van de lintjes klonk Brussels staatssecretaris Bianca Debaets hoopvol. ‘We werken al langer met Kinshasa samen. Maar door de formalisering van ons partnerschap, hebben we omzeggens een huwelijk gesloten’, klonk het. ‘Een huwelijk tussen twee gelijkwaardige partners. Het Brussels Gewest zal de projecten financieel steunen maar het is geen eenrichtingsverkeer. We willen kennis uitwisselen en zo van elkaar leren. Over een jaar zullen we onze samenwerking evalueren om te zien wat er goed liep en wat er beter kan.’

In een stad die even veel inwoners als België telt, waar een groot deel van de bevolking geen toegang heeft tot elektriciteit en waar velen amper kunnen lezen of schrijven, vraag je je af of twee scholen met wifi en een Digitruck een verschil kunnen maken. Of zijn ze slechts een druppel op een hete plaat? MO* zoekt het de komende week voor je uit en houdt je op de hoogte van haar zoekresultaten rond de digitalisering in de RDC.