Buenos Aires 'homohoofdstad' van Latijns-Amerika

Nieuws

Buenos Aires 'homohoofdstad' van Latijns-Amerika

Marcela Valente

26 januari 2005

De legalisering van het homohuwelijk in Buenos Aires heeft ervoor gezorgd dat de Argentijnse hoofdstad de belangrijkste bestemming is geworden voor homoseksuele toeristen in Latijns-Amerika. Rio de Janeiro en Sao Paulo in Brazilië, voorheen favoriete homobestemmingen, zijn uit.

De toeristische explosie zorgde ervoor dat Buenos Aires dit jaar voor de eerste keer is uitverkoren als gaststad voor het symposium van de Internationale Reisbond voor Homo’s en Lesbiennes (IGLTA). Het symposium, dat jaarlijks meer dan honderd vertegenwoordigers van reisorganisaties trekt, duurt nog tot en met donderdag.

Vroeger kwamen homo’s en lesbiennes vooral naar Brazilië en deden ze Buenos Aires aan voor een weekenduitstapje. Nu gebeurt het omgekeerde, zegt Carlos Meliá, eigenaar van Pride Travel, een Argentijnse reisbureau dat volledig door homo’s gerund wordt en zich hoofdzakelijk op homotoeristen richt.

Volgens toerisme-experts zijn er verschillende oorzaken voor de verschuiving in de markt. Zo zouden veel toeristen er ook gewoon genoeg van hebben om altijd naar Brazilië te gaan. Buenos Aires is een goed alternatief, omdat de stad op gebied van cultuur en entertainment veel te bieden heeft. Bovendien zijn de prijzen lager geworden, na de devaluatie van de Argentijnse peso in 2002.

Homo’s vormen een aantrekkelijke markt voor de toeristenindustrie wereldwijd, omdat ze vaak vallen in de categorie ‘dubbel inkomen – geen kinderen’. Meestal zorgt dat ervoor dat ze royaal geld uitgeven op vakantie. Vooral de homo’s uit de Verenigde Staten, Europa, Zuid-Afrika, Canada en Australië hebben een reputatie van ‘big spenders’. Bovendien gaan ze vaker dan één keer per jaar op vakantie en niet altijd in het hoogseizoen, omdat ze geen rekening hoeven te houden met de schoolvakanties, licht Meliá toe.

Officiële statistieken ontbreken, maar duidelijk is wel dat na de legalisering van het homohuwelijk in Buenos Aires in juli 2003, het aantal homotoeristen enorm toenam. Onze maandelijkse omzet is met 50 procent toegenomen, zegt de directeur van Pride Travel.

Ook tangoleraar Augusto Balizano zag het aantal klanten groeien. Ik geef al zes jaar tango-les aan Argentijnse homo’s. In 2003 zijn we met tango-avonden begonnen en die zaten binnen de kortste keren vol met buitenlanders, zegt hij. De homo-dansavond in danshal The Marshall trekt elke woensdagavond tussen honderd en honderdtwintig bezoekers. De danshal richt zich evenals veel andere horecagelegenheden zoals salsaclubs, discotheken en restaurants niet specifiek op homo’s, maar staat wel bekend als ‘homo-vriendelijk’. Een homogetto, zoals je in andere steden wel eens ziet, bestaat niet in Buenos Aires, zegt Balizano.

Ondernemers in de wijk San Telmo, die bekend staat om zijn antiekwinkeltjes en openlucht markten, overwegen rondleidingen voor homo’s te gaan organiseren. We willen geen homodistrict. De trend is om het toeristenpubliek gemengd te houden, maar op veel plaatsen wordt het als chic gezien om homo’s als klant te hebben, zegt Meliá.

Ook in andere Argentijnse steden, zoals Córdoba, Rosario en Mar del Plata, is het aantal homotoeristen toegenomen. Steeds meer hotels presenteren zichzelf als ‘homovriendelijk’ en ook het aantal accommodaties dat zich alleen op homo’s en lesbiennes richt nam toe. Het reisbureau van Meliá gaat in april het blad Pride Travel Mag uitgeven, volgens de uitgever het eerste Zuid-Amerikaanse toeristische blad voor homo’s. (JS/MM)