Buenos Aires worstelt met zijn afval

Nieuws

Buenos Aires worstelt met zijn afval

Buenos Aires worstelt met zijn afval
Buenos Aires worstelt met zijn afval

Sebastián Lacunza

15 februari 2013

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires worstelt met zijn afval. Op veel plaatsen ligt het vuil gewoon op straat en op de trottoirs. Het gevolg van een inefficiënt afvalsysteem, zeggen milieuorganisaties en de politieke oppositie.

De afvalstorten rond Buenos Aires zagen de hoeveelheid afval in de periode 2002-2010 stijgen van 1,4 naar 2,2 miljoen ton. In dezelfde periode veranderde het bevolkingsaantal niet noemenswaardig, zegt oppositiepartij Proyecto Sur.

Bovendien loopt het ook bij de inzameling fout. Huisvuilwagens laten op hun ronde hoopjes afval achter, vooral in het centrum van de hoofdstad.

Stijgende factuur

Ondertussen loopt de factuur voor de stad steeds hoger op, van 641 miljoen peso’s (95 miljoen euro) in 2008 naar 2,5 miljard peso’s (375 miljoen euro) vandaag.
Als de begroting voor dit jaar wordt goedgekeurd, zal de jaarlijkse afvalkost 131 euro per persoon bedragen; Buenos Aires telt 2,9 miljoen inwoners.

Sinds 2007 probeert de stad zijn afvalberg drastisch te verkleinen. Volgens dat plan had er vorig jaar maar 750.000 ton afval gestort mogen worden, de helft minder dan in 2007. In werkelijkheid was het drie keer zoveel, met een gemiddelde van meer dan 6000 ton per dag.

Het stadsbestuur zegt dat er in het begin problemen waren maar dat de doelstellingen gehaald zullen worden dankzij akkoorden met de provinciale overheid.

Vuiler dan in 2007

Maar de oppositie en milieuorganisaties zien een gebrek aan goede wil bij het stadsbestuur. “Geen enkele van de parameters is gehaald”, zegt Rafael Gentili van Proyecto Sur. “De stad ligt er vandaag vuiler bij dan vijf jaar geleden.”

Consuelo Bilbao van Greenpeace wijst op de “enorme onevenwichtigheid” tussen het geld dat naar het inzamelen en storten van afval gaat en het bedrag dat voor recyclage is bestemd.

Door de zware economische crisis van 2001 gingen veel Argentijnen spontaan recycleren. Toen de economie in 2005 weer aantrok, verminderde dat weer. Pas twee jaar geleden voerde het stadsbestuur een formeel recyclagesysteem in. Grote flatgebouwen, winkelcentra en scholen moeten voortaan afval sorteren.

Ook huishoudens

Daardoor heeft men 15 procent van de stedelijke afvalberg kunnen recupereren, geven Bilbao en Gentili toe. Maar het stadsbestuur weigert het probleem bij de bron aan te pakken, zeggen ze. Door ook afval te sorteren in de huishoudens en in de wijken zou men 40 procent kunnen recupereren.

Het stadsbestuur is daarin niet geïnteresseerd omdat afvalwerking lucratief is, zegt Gentili. De bedrijven die het afval verwerken voor de overheid, hebben er geen belang bij dat hoeveelheid kleiner wordt.

De Roggio-groep, een van de belangrijkste van het land, is aan beide kanten van de afvalketen actief. Hij haalt afval op en verwerkt het ook. Zo krijg je een belangenconflict, zegt Gentili.