Buitenlandbeleid in mist gehuld
Mattias Creffier, Bart Vanacker
12 oktober 2007
De oranje-blauwe onderhandelaars zijn overeengekomen om het groeipad van de ontwikkelingshulp, dat de vorige regering is overeengekomen, te respecteren via een meerjarenbegroting, inclusief een gestage verhoging van het budget van DGOS. Indien het groeipad gevolgd wordt, moet in 2010 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen (bbi) aan ontwikkelingshulp besteed worden.
11.11.11, de koepel van de Noord-Zuidbeweging, vreest dat de onderhandelaars niet alleen het groeipad overnemen, maar ook de kunstmatige manier om het te realiseren. Vorig jaar daalde de Belgische hulp van 0,53 procent naar 0,48 procent van het Bruto Nationaal Inkomen (bbi) en in die 0.48 procent zat nog een heel pak schijnhulp.
Zo telde de vorige regering de opvang van asielzoekers en de massale kwijtschelding van commerciële schulden mee als ontwikkelingshulp. 11.11.11 eist meer duidelijkheid en een stevig engagement van de volgende regering.
Bovendien stelt de koepel zich ook vragen bij de manier waarop de coherentie tussen Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie zal gerealiseerd worden. ‘Het gevaar dreigt echter dat ontwikkelingssamenwerking een instrument zal worden om de Belgische belangen in het buitenland te realiseren in plaats van omgekeerd’, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11.
Nederlands voorbeeld
België kan nog veel leren van Nederland op het vlak van ontwikkelingshulp. Nederland staat dit jaar op de eerste, België op de vijftiende plaats van een ranglijst van 21 rijke landen op basis van hun beleid tegenover ontwikkelingslanden. België komt pas op de vijftiende plaats voor door slechte scores voor de parameters ‘migratie’ en ‘veiligheid’.
Inzake veiligheid betaalt België meer bepaald het gelag voor wapenleveringen aan arme en ondemocratische landen en voor een relatief geringe bijdrage aan internationale vredesmissies en humanitaire interventies. De score voor het handelsbeleid wordt vooral naar beneden gehaald de hoge subsidies voor de landbouwsector. Ook het investeringsbeleid kan beter: onder meer door bedrijven beter te helpen bij het vinden van investeringsmogelijkheden in ontwikkelingslanden.
Defensie
De nieuwe regering zal ook de hervorming tot een efficiënter, beter uitgerust en operationeler leger voorzitten, er moeten ook meer middelen gaan naar operaties. Vrede vzw toont zich hierover uitermate bezorgd: ‘We hebben niet meer wapens en militaire investeringen nodig, wel een humaner en vreedzamer buitenlands beleid’, zegt Ludo De Brabander, de woordvoerder van Vrede vzw.
‘Een geloofwaardig veiligheidsbeleid berust in de eerste plaats op oorzakenbestrijding, en gaat over zaken als eerlijke handel, een sociaal beleid en een beleid dat ecologische oorzaken van onveiligheid wegneemt.’