Burgers betalen het gelag van de onrust in Afghanistan

Nieuws

Samenloop van escalatie van geweld en COVID-19-opflakkering

Burgers betalen het gelag van de onrust in Afghanistan

Burgers betalen het gelag van de onrust in Afghanistan
Burgers betalen het gelag van de onrust in Afghanistan

IPS

23 juli 2021

‘Afghanistan is een van de dodelijkste plaatsen ter wereld om een burger te zijn’, stelt het Internationale Rode Kruis. Het coronavirus is er terug van nooit echt weggeweest, terwijl het conflict met de Taliban escaleert sinds de NAVO-troepen zich terugtrekken.

Roya Husainzada / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Een ziekenhuis in Kaboel (foto uit 2007) Sinds de Navo troepen zich terugtrekken uit Afghanistan, escaleert het conflict met de Taliban. In de eerste zes maanden van dit jaar alleen al heeft het Rode Kruis 49.000 burgers met oorlogswonden behandeld.

Roya Husainzada / Flickr (CC BY-NC 2.0)

In de eerste zes maanden van dit jaar alleen al heeft het Rode Kruis 49.000 burgers met oorlogswonden behandeld.

‘Dat zijn gemiddeld 270 mensen per dag die behandeling nodig hebben voor vaak zeer ernstige en pijnlijke verwondingen die hun leven voor altijd veranderen’, aldus de ngo met hoofdkwartier in Genève. Gemiddeld vier Afghanen per dag waren er in die periode zo erg aan toe dat ze een arm of een been moesten laten amputeren.

Vrouwen en kinderen

Afgelopen weekend werden de vredesgesprekken in Doha tussen de Taliban en de Afghaanse regering afgerond zonder enige hoop op een doorbraak. Het was nochtans de eerste serieuze poging in maanden om de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen, nu het geweld in het hele land escaleert.

‘Meer dan vier decennia van gewapende conflicten in Afghanistan hebben het gezondheidszorgsysteem bijna gedecimeerd’

Volgens het Rode Kruis vormen vrouwen en kinderen bijna de helft van alle burgerslachtoffers in Afghanistan, aangezien een heropflakkering van COVID-19 bijna gelijk liep met een heropleving van het geweld.

Eloi Fillion, het hoofd van ICRC in Afghanistan, doet een oproep aan alle partijen in het conflict om meer te doen om burgers te beschermen.

‘Meer dan vier decennia van gewapende conflicten in Afghanistan hebben het gezondheidszorgsysteem bijna gedecimeerd’, zegt hij. ‘Nu COVID-19 een extra dodelijke dreiging vormt, is toegang tot gezondheidszorg een van de meest dringende humanitaire behoeften overal in het land, ongeacht de politieke overtuiging.’

Opmars van de Taliban

Op het terrein wijst niets erop dat het geweld op korte termijn zal gaan liggen. De Taliban beweert dat het al zo’n 85% van het grondgebied in handen heeft. Dat is momenteel zeer moeilijk onafhankelijk te verifiëren, volgens de Verenigde Naties gaat het om ongeveer de helft van de vierhonderd districten van het land.

Wel zijn heel wat strategisch belangrijke grensovergangen in handen dan de gewelddadige groepering. Na een groot offensief in het noorden - de traditionele thuisbasis van de Taliban bevindt zich in het zuiden van het land - worden een aantal provinciehoofdsteden belegerd. Sommigen moeten bevoorraad worden vanuit de lucht. De stafchef van het Amerikaans leger zei op woensdag nog dat de Taliban het ‘strategisch momentum’ heeft.

Sinds 2001 zijn ongeveer 241.000 mensen omgekomen in Afghanistan en de grensgebieden van Pakistan door oorlogsgeweld. Volgens recent onderzoek waren meer dan 71.000 van hen burgers. Voor alle duidelijkheid zijn niet enkel de Taliban verantwoordelijk voor burgerdoden: toen de VS in 2017 hun rules of engagement versoepelden voor luchtaanvallen in Afghanistan, resulteerde dat in een enorme toename van het aantal burgerslachtoffers.