Burkina Faso epicentrum van meningitisepidemie

Nieuws

Burkina Faso epicentrum van meningitisepidemie

Brahima Ouedraogo

08 mei 2007

In de landen van de Sahel zorgt het droge seizoen met zijn zandstormen elk jaar voor uitbraken van bacteriële meningitis. Dit jaar werd Burkina Faso het zwaarst getroffen; sinds januari vielen er 1.625 dodelijke slachtoffers op 24.500 geregistreerde gevallen van de ziekte.

De sub-Saharaanse “meningitisgordel” strekt zich uit van Senegal tot Ethiopië en valt ongeveer samen met de Sahel, een gebied waar 300 miljoen mensen wonen. Het winderige en stofferige droge seizoen, van december tot juni, is er erg bevorderlijk voor de bacteriële variant van de ziekte.
Meningitis is de ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Typische symptomen zijn hoofdpijn, koorts en een gevoel van stijfheid in de nek. Zonder behandeling kunnen tot 80 procent van de patiënten overlijden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Met een aangepaste behandeling kan de sterfkans tot minder dan 10 procent worden teruggebracht.
“Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter we de schade kunnen beperken”, zegt dokter Carole Kyelem van het ziekenhuis Yalgado Ouédraogo in Ouagadougou. Doofheid is een vaak voorkomend neurologisch gevolg van de ziekte.
Sinds het begin van het regenseizoen in april is het hoogtepunt van de epidemie voorbij en kan de balans worden opgemaakt. In Burkina Faso stierven 1.625 van de 24.500 geregistreerde meningitispatiënten. Vorig jaar waren het er 1.565 op 18.342. De kritische drempel van 10 gevallen op 100.000 inwoners wordt intussen nog maar gehaald in zes van de 55 districten, tegenover 43 op 55 op het hoogtepunt van de epidemie.
“Burkina Faso lag dit jaar in het hart van de epidemie” zegt Clément Lingani, die de gegevens verzamelt in het crisiscentrum van de hoofdstad Ouagadougou. In de vijftien landen die door de ziekte werden getroffen, waaronder ook de Democratische Republiek Congo, stierven in totaal 2.300 mensen.
Om de epidemie in te dijken besloot het Burkinese ministerie van gezondheid enkele districten volledig te vaccineren. Onder meer alle mensen tussen 2 en 30 jaar in Ouagadougou werden ingeënt. “Omdat de bevolkingsdichtheid in de hoofdstad het grootste is, moesten we snelle en doortastende maatregelen nemen om te vermijden dat de ziekte zich verspreid over het hele land”, zegt Gezondheidsminister Alain Yoda.
In februari deed de Burkinese regering al een internationale oproep om 3 miljoen vaccins te verzamelen. Bij gebrek aan gekoelde opslagplaatsen kan geen enkel land uit de Meningitisgordel meer dan 500.000 vaccins tegelijk bewaren, meldt het ministerie van Gezondheid.