Burundese president denkt niet aan aftreden, chaos groeit

Tegen de grondwet in liet de president van Burundi, Pierre Nkurunziza weten dat hij opnieuw kandidaat is voor de presidentsverkiezingen op 26 juni. De volksbeweging die hem wil afzetten groeit, net als de chaos in het land. ‘België mag niet langs de kant blijven staan’, zegt 11.11.11. in een verklaring.

  • De Burundese president Pierre Nkurunziza, hier op bezoek in Zuid-Afrika in 2014 stelt zich, tegen de zin van een groot deel van de Burundese bevolking in, kandidaat voor een derde ambtstermijn als president.

Zondag trokken duizenden boze Burundezen de straten van hoofdstad Bujumbura in om te protesteren tegen het manoeuvre om Nkurunziza opnieuw voor vijf jaar aan de macht te brengen.

De grondwet laat slechts twee termijnen toe. De regeringspartij probeert echter via een omweg toch een derde termijn mogelijk te maken door te zeggen dat Nkurunziza die in 2005 aan de macht kwam nadat een 12-jarige burgeroorlog officieel werd beëindigd, niet door het volk werd verkozen maar door stemming van het parlement in het kader van de overgangsregering.

Radiostation uit de ether

De demonstranten werden aangevallen door de politie die traangas en waterkanonnen inzette. Volgens lokale media vielen er negen doden.

Om de verspreiding van de beelden van de rellen tegen te gaan verbood de regering de demonstraties, zette het leger in en sloot het belangrijkste onafhankelijke radiostation, onder het mom van ‘de verstoring van de vrede’.

Mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa werd gearresteerd, en activist Vital Nshimirimana, de leider van de campagne die de derde termijn van de huidige president wil tegengaan, wordt gezocht door de politie.

‘We moeten niet wachten op meer doden voor er gehandeld wordt.’

In een persbericht roept Noord-Zuidorganisatie 11.11.11 op tot actie en zegt dat België ‘niet langs de kant mag blijven staan. De stabiliteit van een land mag niet rond de belangen van een man draaien. Waarom kan België, de grootste bilaterale donor in Burundi, niet wat scherper uit de hoek komen?’

‘België moet nu de situatie van Burundi op de internationale agenda zetten en pleiten voor individuele sancties bij geweld en mensenrechtenschendingen en een rol van het International Strafhof’, zegt de organisatie. ‘We moeten niet wachten op meer doden voor er gehandeld wordt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.