BV's klagen stigma rond hiv aan

Nieuws

BV's klagen stigma rond hiv aan

BV's klagen stigma rond hiv aan
BV's klagen stigma rond hiv aan

Sensoa lanceert vandaag de solidariteitscampagne 'Sluit hiv uit. Niet wie seropositief is.' Wim Oosterlinck, Karoline Kamosi (Leki), Wim De Vilder, Ann Van Elsen, Thomas Vanderveken, Francesca Vanthielen en Sugar Jackson dagen op affiches het publiek uit.

‘Zou je nog over me fantaseren als ik seropositief was?’ vraagt Ann Van Elsen. Wim De Vilder vraagt of we hem nog elke avond zouden willen zien en Karoline Kamosi of haar stem nog iets zou betekenen? Francesca hoopt nog ten dans gevraagd te worden en draagt die boodschap ook uit in de stijlvolle televisiespot. Wim Oosterlinck stelt zijn betekenis voor de luisteraar in vraag in een indringende radiospot.

Wakkerschudden

Met de campagne wil Sensoa het algemeen publiek wakker schudden en doen inzien dat uitsluiting op basis van serostatus nog steeds gebeurt. Uit de resultaten van de laatste Gezondheidsenquête uit 2004 blijkt dat in Vlaanderen 74% van de bevolking ‘één of meerdere discriminatoire houdingen tegenover seropositieve personen heeft’.
Het gaat dan over geen maaltijd willen gebruiken samen met een seropositief persoon of de kinderen niet in gezelschap willen laten van een seropositief persoon.
Sensoa wil het publiek wakker schudden en doen inzien dat uitsluiting op basis van serostatus nog steeds gebeurt, de campagne wil aantonen hoe onzinnig dat is.

Zou je nog over me fantaseren als ik seropositief was?

Taboes en vooroordelen

Elke dag krijgen in België gemiddeld drie mensen te horen dat ze drager zijn van hiv. Het virus raakt vooral mensen uit de actieve bevolkingsgroep van 20 tot 45 jaar. Taboes, vooroordelen en onjuiste of onvolledige informatie over het besmettingsrisico en de toekomstperspectieven voor mensen met hiv kunnen leiden tot angst, onzekerheid, onbegrip en afwijzing.