Californië keurt baanbrekende klimaatwet goed

Een nieuwe wet verplicht de Amerikaanse staat Californië om binnen de vijftien jaar de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energie te halen. Ook de energie-efficiëntie in gebouwen wordt verdubbeld.

  • Jonathan Haeber (CC BY-NC 2.0) Rivieren liggen droog door de jaren aanhoudende droogte. Jonathan Haeber (CC BY-NC 2.0)

Californië is een van de Amerikaanse staten die het hardst getroffen is door de gevolgen van de klimaatverandering. De staat wordt al jaren geteisterd door een aanhoudende droogte, die de watervoorziening in het gedrang brengt en enorme bosbranden in de hand werkt.

De staat moet dan ook de leiding nemen in de strijd tegen de klimaatverandering, zei gouverneur Jerry Brown tijdens de ondertekening van de nieuwe wet, SB350. Die verplicht de staat om tegen 2030 de helft van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen te halen en de energie-efficiëntie in gebouwen te verdubbelen.

Gezondheid

‘Vandaag legt Californië de basis voor een gezondere en meer duurzame toekomst.’

‘Vandaag legt Californië de basis voor een gezondere en meer duurzame toekomst voor al onze gezinnen’, zei volksvertegenwoordiger Kevin de León, die het wetsvoorstel lanceerde. ‘We tonen de wereld hoe we de transitie kunnen maken en de toegankelijkheid van hernieuwbare energie kunnen verbeteren terwijl we tegelijk de lucht die we inademen schoner maken.’

Volgens de León zal het wetsvoorstel niet alleen wind- en zonne-energie tot de standaard energiebronnen maken, maar vooral ook armere gezinnen ten goede komen die nu nog vaak in ongezonde buurten wonen. ‘De gemeenschappen die nu nog in de schaduw van schoorstenen en viaducten leven, zullen makkelijker kunnen ademen.’

Oliesector

Milieuorganisaties zijn blij met de nieuwe wet, maar betreuren tegelijk dat de doelstelling om het brandstofverbruik met de helft terug te dringen is weggevallen na protest van de fossiele brandstofsector en enkele volksvertegenwoordigers.

‘Ondanks het rookscherm van de oliesector is een ding duidelijk: de overheid en de gemeenschappen in Californië zijn meer dan ooit vastbesloten om onze afhankelijkheid van olie te verminderen en de vernietigende impact ervan op de gezondheid en het welzijn te stoppen’, zegt Ann Notthoff van de Natural Resources Defense Council.

Deze week werd ook een tweede wetsvoorstel besproken, dat de uitstoot van broeikasgassen in de staat met 80 procent wil verminderen tegen 2050. Het voorstel werd ingetrokken maar verwacht wordt dat het volgend jaar opnieuw geïntroduceerd zal worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.