Cambodja belooft strijd aan te binden met corruptie

Nieuws

Cambodja belooft strijd aan te binden met corruptie

Marwaan Macan-Markar

09 december 2004

De Cambodjaanse regering heeft internationale donors toegezegd de corruptiewetgeving aan te scherpen en toezicht op de handhaving ervan te verbeteren. De belofte kwam nadat eerder uit een Amerikaans rapport bleek dat in Cambodja jaarlijks 500 miljoen dollar ontwikkelingshulp wordt scheefgeslagen.

Begin deze week kwamen de achttien landen die ontwikkelingshulp verstrekken aan Cambodja, bijeen in Phnom Penh. Ze eisten van de Cambodjaanse premier Hun Sen maatregelen om de corruptie in het land te bestrijden en de zekerheid dat hun geld niet in de zakken van corrupte overheidsfunctionarissen verdwijnt.

Onder druk van de donorlanden, beloofde de premier een anticorruptiewet aan te nemen die gebaseerd is op internationale richtlijnen. Ook zullen corruptiezaken voor het gerecht gebracht worden en wordt het justitiële apparaat versterkt om ervoor te zorgen dat de wetten gehandhaafd worden. Het bestrijden van de corruptie zal voor Hun Sen echter geen gemakkelijke taak zijn, aangezien ook leden van zijn regerende Cambodjaanse Volkspartij (CPP) verwikkeld zijn in omkoopschandalen.

Hun Sen had gehoopt op 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro) steun van de donorlanden, over een periode van drie jaar. De landen zegden deze week echter alleen een bedrag van 504 miljoen dollar (379 miljoen euro) toe voor ontwikkelingsprogramma’s in 2005. Tijdens de laatste donorbijeenkomst in 2002 kreeg Cambodja jaarlijks nog 635 miljoen dollar (477 miljoen euro).

Het nationale budget van de Cambodjaanse regering bestaat voor bijna de helft uit internationale hulp van landen als Japan, Frankrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Australië en Singapore. Twee jaar geleden leefde bijna 36 procent van de Cambodjanen onder de door de Verenigde Naties vastgestelde armoedegrens van één dollar per dag. Dat percentage steeg dit jaar naar 40 procent.

De armen lijden het meest onder de corruptie, zegt Chea Vanath, hoofd van het Centrum voor Sociale Ontwikkeling in Phnom Penh. Geld dat bedoeld is om de kwakkelende gezondheidszorg in het land te verbeteren verdwijnt bijvoorbeeld vaak, zegt Vanath. Het gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheidsgevoel heeft tot gevolg dat mensen in ziekenhuizen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Uit een rapport dat de Wereldbank dit jaar publiceerde, blijkt dat de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar ondergewicht heeft. Hetzelfde rapport voorspelt voor volgend jaar een afname van de economische groei tot 2,4 procent. De afgelopen drie jaar was de economische groei nog 6 procent.

De afgelopen jaren werd op een aantal fronten echter ook vooruitgang geboekt. Het meest opvallend zijn het succes waarmee Cambodja de verspreiding van het aidsvirus een halt wist toe te roepen en de democratisering in het land. Sinds 1993 werden driemaal parlementsverkiezingen gehouden.

De donorhulp aan Cambodja kwam op gang nadat in 1991 door bemiddeling van de VN een vredesakkoord werd bereikt in het land. Dat akkoord maakte een einde aan bijna twintig jaar oorlog en interne twisten, inclusief de barbaarse praktijken van de Rode Khmer. Tijdens het bewind van de Rode Khmer (1975 – 1979) stierven meer dan 1,7 miljoen mensen als gevolg marteling, honger en ziekten. (JS/MM)