Cambodjaanse overheid spreekt dreigende taal tegen critici

Volgend jaar vinden er verkiezingen plaats in Cambodja en de oppositie in het Zuidoost-Aziatische land groeit. De Cambodjaanse regering tracht hulporganisaties en de media de mond te snoeren.

Simon Le Pévédic (CC BY-NC-SA 2.0)

De Engelstalige Cambodian Daily is een van de weinige media in Cambodja die politiek gevoelige problemen, inclusief de corruptie in het land, openlijk aankaart.

Verschillende kranten en radiostations worden bedreigd met gigantische belastingschulden en minstens een hulporganisatie kreeg te horen dat ze een week hadden om het land te verlaten.

Dief

‘Jullie moeten zes miljoen dollar aan belastingen betalen.’ Dat was de boodschap aan de krant Cambodian Daily, kort nadat premier Hun Sen de krant begin vorige week publiekelijk had aangevallen in een toespraak in de hoofdstad Phnom Penh. Hij had zware kritiek op de oprichter van de krant, een Amerikaans journalist.

Hun Sen beschuldigde hem ervan een dief te zijn. Hij zei dat hij zijn koffers mocht pakken en vertrekken als de krant de belasting niet voor 4 september kon betalen. Het ministerie van Financiën kondigde kort daarop aan dat nog twee andere onafhankelijke mediakanalen, Radio Free Asia en Voice of America extra belasting moesten betalen.

Corruptie aankaarten

De Engelstalige Cambodian Daily is een van de weinige media in Cambodja die politiek gevoelige problemen, inclusief de corruptie in het land, openlijk aankaart. In het verleden werden de Engelstalige kranten met rust gelaten. De plotse eis naar extra taksen geeft aan dat de situatie is veranderd.

De overheid heeft de pijlen ook gericht op een aantal hulporganisaties die rond mensenrechten werken

De overheid heeft de pijlen ook gericht op een aantal hulporganisaties die rond mensenrechten werken. Vorige woensdag kondigde de minister van Buitenlandse Zaken van Cambodja aan dat alle buitenlanders die voor de Amerikaanse organisatie National Democratic Institute werken, een week de tijd kregen om het land te verlaten.

Deze hulporganisatie heeft tot doel om de democratische instellingen over de hele wereld te versterken. Ze is actief in bijna zeventig verschillende landen. De Cambodjaanse autoriteiten beschuldigen het National Democratic Institute ervan illegaal in het land te werken omdat ze niet geregistreerd zouden zijn.

Ngo-wetgeving zoals in China

‘Waar we ons het meest zorgen over maken is het risico dat de regering de lijn van China zal volgen en een ngo-wet zal opstellen’, zegt Erik Andersson van de Zweedse vakbond IF Metall. Samen met IndustriAll Global Union werken zij aan sterkere vakbond in Cambodja. Ze vrezen nu om gehinderd te worden in hun werk.

‘Een ngo-wetgeving zou betekenen dat buitenlandse financiering voor organisaties verboden wordt. Dat zal negatieve effecten hebben op het werk dat wij doen om de onafhankelijke vakbonden in Cambodja te ondersteunen.’

Verzet tegen corruptie neemt toe

De timing van deze zware maatregelen die gericht zijn op de media en op hulporganisaties wordt door verschillende deskundigen verklaard als een reactie op de toenemende politieke onrust in het land. In juni werden lokale verkiezingen gehouden in Cambodja. De resultaten gaven duidelijk aan dat de oppositie tegen de regering toeneemt. Volgend jaar juli vinden in Cambodja nationale verkiezingen plaats met de huidige onrust tot gevolg.

Cambodja is op papier een democratie maar het land heeft de afgelopen dertig jaar slechts een enkele persoon als leider gehad, premier Hun Sen van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP). De CPP kwam aan de macht na de invasie van Vietnam in 1979. Die maakte een einde aan het bewind van de Rode Khmer en hun leider Pol Pot die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van bijna twee miljoenen Cambodjanen.

De corruptie-index van Transparency International plaatste het land dit jaar op de 156e plaats van 176 landen in totaal.

De CPP was een veilige haven die de terugkeer van de Rode Khmer kon voorkomen, maar na verloop van tijd groeide hun politieke macht uit tot een ingewikkeld en corrupt systeem waarin partijambtenaren en private ondernemingen een nauwe band hebben.

Cambodja geldt vandaag als een van de meest corrupte landen in de wereld. De corruptie-index van Transparency International plaatste het land dit jaar op de 156e plaats van 176 landen in totaal. De publieke afkeuring van de corruptie is ook een verklaring waarom steeds meer mensen zich afkeren van de overheid nu de verkiezingen dichterbij komen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift