Canada biedt inheemse studenten excuses aan

Nieuws

Canada biedt inheemse studenten excuses aan

Diana Grasso

10 juni 2008

Woensdag gaat de Canadese premier Stephen Harper zijn excuses aanbieden bij de inheemse bevolking. Een eeuw lang werden inheemse leerlingen gedwongen hun roots te vergeten.

Van 1874 tot in de jaren zeventig van vorige eeuw werden 150.000 inheemse kinderen (Indianen, Inuits en Metis) bij hun familie weggehaald en in katholieke internaten, gefinancierd door de overheid, gestopt. In het totaal werden zo’n 130 scholen ingericht. Het doel was de kinderen te “integreren” door hun gewoonten en cultuur weg te vagen. Tachtigduizend betrokkenen kloegen over misbruik door leerkrachten en directieleden. Ze werden mentaal en fysiek misbruikt: vernederd, verkracht, geslagen, en uitgehongerd.
In de jaren zeventig sloot het merendeel van de scholen de deuren. De laatste sloot in 1996 in de provincie Saskatchewan. Door de traumatische ervaring raakten sommige kinderen verslaafd aan drugs of pleegden zelfmoord.

Compensatiefonds

Sinds 2006 is er een compensatiefonds –ter waarde van 2 miljard dollar- ingericht om de slachtoffers te vergoeden. Elke leerling krijgt een vergoeding. Slachtoffers van misbruik krijgen een hogere compensatie.
Zesentwintig mei is uitgeroepen tot de ‘Nationale Dag van Genezing en Verzoening’ waarop de Canadese overheid aandacht vraagt voor de slachtoffers en de bevolking wil informeren over de tragische gebeurtenissen.

Langverwachte excuses

In februari schreef de directeur van de organisatie ‘Overlevenden van de Indiaanse Gemeenschap van Internaten’ een open brief naar Harper. Daarin blijkt dat de organisatie al vanaf 2005 formele excuses van de premier vraagt. Een opiniepeiling door het Canadese studiebureau Ipsos toont aan dat twee op de drie Canadezen vindt ‘dat het tijd is dat de overheid excuses aanbiedt’. Een op drie zegt dat de huidige regering ‘geen verantwoordelijkheid draagt voor daden uit het verleden’.