Canada heeft nieuwe voedselrichtlijnen, maar wat doet het tegen verspilling?

© Stephen Leahy / IPS

Zelfs met een meter sneeuw in Ottawa, Canada, zijn de supermarkten goed gevuld met ingevoerde appelen en ander fruit.

Canada heeft nieuwe voedselrichtlijnen, gebaseerd op het advies van gezondheids- en voedingsexperts, en voor het eerst zonder inmenging van de vlees-, zuivel- en drankenindustrie. Op vlak van voedselverspilling is echter nog veel werk aan de winkel, stellen experts.

De voedingsrichtlijn heeft niet alleen het advies van gezondheidsexperts opgevolgd, ook nieuw is dat veel meer nadruk wordt gelegd op het eten van plantaardige ingrediënten. Water wordt als de belangrijkste keuze voor drank aangeduid.

Bovendien, zo stelt de voedingsgids, moet thuis koken opnieuw gewaardeerd worden.

Bonen en tofu

Gezondheidsexperts waarschuwen al langer dat de Canadezen te weinig groenten, fruit en volle graanproducten eten. De nieuwe richtlijn wil hen ertoe aanzetten om meer te kiezen voor plantaardige proteïnes uit bonen en tofu, en minder uit eieren, vlees en vis. Ouders worden in de nieuwe aanbevelingen ook gewaarschuwd om hun kinderen slechts gelimiteerd fruitsappen en andere zoete dranken te geven.

“Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is de beste preventie tegen chronische ziektes zoals type 2-diabetes, hartkwalen en bepaalde vormen van kanker”, zei Theresa Tam, Hoofd van de Canadese Volksgezondheid in een verklaring.Volgens Wayne Roberts, een onafhankelijk auteur en analist over voedselbeleid, is de nieuwe Canadese richtlijn bij de beste ter wereld. “De gids is vergelijkbaar met de excellente richtlijn die Brazilië uitvaardigt over de consumptie van verse, onbewerkte voeding”, zegt Roberts.

Samen eten met het gezin

De richtlijn gaat nog een stap verder door de Canadezen ook te adviseren om zelf te koken, samen met je familie te eten en fastfood zoveel mogelijk te weren.

Unicef zette Canada in 2017 op de 37e plaats van in totaal 41 rijke landen wat betreft het verschaffen van gezonde voeding aan hun kinderen.

In 2017 spendeerden de Canadezen nog 19 miljard dollar aan fastfood, dat is een gemiddelde van 2200 dollar (1950 euro) per jaar voor een gezin van vier.

Unicef zette Canada in datzelfde jaar op de 37e plaats van in totaal 41 rijke landen wat betreft het verschaffen van gezonde voeding aan hun kinderen.

De weg naar de nieuwe richtlijn was lang, want vereist een heel nieuwe visie op voeding voor veel Canadezen, zegt Jennifer Reynolds van de koepelorganisatie Food Secure Canada. Ondanks een sterke voedsellobby zal er volgens haar nog dit jaar wetgeving volgen die de reclame voor ongezond voedsel en gesuikerde drankjes voor kinderen aan banden zal leggen.

Steun voor plaatselijke boeren

Volgens Reynolds heeft de nieuwe visie op eten nog meer voordelen. De overgang naar een meer plantaardig dieet is niet alleen beter voor de gezondheid van de mens, het is ook beter voor de planeet en biedt een gouden kans om Canada’s op export gerichte landbouw te herbekijken en om te buigen naar een meer duurzame vorm van landbouw die de plaatselijke boeren ondersteunt en tegelijk meer voedselzekerheid verschaft.

Volgens een rapport van de universiteit van Toronto heeft meer dan een op tien Canadezen geen toegang tot genoeg voedzaam eten om zijn gezondheid te garanderen. In het rapport werd dan ook nationaal voedselbeleid en samenwerking tussen meerdere overheidsdiensten aanbevolen. “Zo’n aanpak die niet alleen gezondheid en voedselzekerheid, maar ook de uitdagingen van de klimaatverandering en de problemen in de landelijke economieën aanpakt, is noodzakelijk”, zegt Reynolds.

Schokkend

Dergelijk beleid zou meteen ook iets kunnen doen aan de schokkende voedselverspilling in het land. Volgens de recente studie The Avoidable Crisis of Food Waste, wordt bijna 60 procent van alle voedsel in Canada immers verspild. Het onderzoek was redelijk uniek in zijn soort omdat het de volledige voedselketen in de metingen heeft betrokken en dat voor alle voedseltypes, zowel die afkomstig van het land als die uit het water.

“De waarde van de voedselverspilling wordt geschat op 49 miljard dollar”

De studie hield ook rekening met de gegevens van 700 experts uit de voedingsindustrie.

“De waarde van de voedselverspilling wordt geschat op 49 miljard dollar”, zegt Lori Nikkel van Second Harvest, een agentschap dat voedseloverschotten inzamelt en herverdeelt onder mensen in nood. Volgens hun studie zou een derde van het verspilde voedsel gerecupereerd kunnen worden voor voedselbanken.

Uiterste houdbaarheidsdatum

De verspilling gebeurt in alle stadia van de productie, van het veld tot overschotten door overproductie bedoeld om de prijs te beïnvloeden. Het merendeel van de verspilling gebeurt echter op het niveau van de productie en de verwerking, stelt het rapport. Slechts 14 procent van de verspilling gebeurt door gezinnen.

Vervaldatums op de verpakking zijn een andere grote oorzaak van verspilling, zowel door de consument als door de retailers. Volgens Martin Gooch, ceo van Value Chain Management International (VCMI), de opdrachtgever van de studie over verspilling, hebben die datums weinig te maken met veiligheid. Er zijn volgens hem weinig regels rond de bepaling van de uiterste houdbaarheidsdatum, en bovendien “werden die datums tien jaar geleden op heel veel producten gewoon niet aangetroffen.”

Gooch was dan ook erg verrast om te zien dat de Food Sustainability Index Canada een mooie score bezorgde van 97,8 op 100. “Dat is niet correct, wij hebben enorme verspilling in het Canadese voedselsysteem ontdekt”, zegt hij.

Beleidsintenties

De index is opgesteld door de Italiaanse stichting Barilla Center for Food and Nutrition en het Britse magazine The Economist. In totaal 67 landen werden ingedeeld in drie categorieën: voedsel- en waterverlies, duurzame landbouw en nutritionele uitdagingen. Canada eindigde voor elk onderdeel op de derde plaats, tot grote verwondering van elke voedselexpert die IPS naar aanleiding van dit artikel heeft gesproken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Gevraagd om een reactie zei het Barilla Center dat Canada op vlak van verspilling slecht scoorde en zelfs bijna helemaal onderaan, op de 65e plaats, eindigde, met 80 kilogram verspild eten per hoofd van de bevolking per jaar. Maar omdat Canada recent beleidsmaatregelen heeft aangenomen om de verspilling tegen te gaan, steeg het land in de uiteindelijke ranking.

Volgens de VCMI-studie is de voedselverspilling per hoofd per jaar bijna 1000 kilogram, veel meer dus dan de geschatte 80 kilogram van Barilla.

Valentina Gasbarri van het Barilla Center schreef in een e-mail aan IPS dat ze “open staan voor elke discussie met het doel om de index te verbeteren”.

Misschien laat de index beleidsintenties te zwaar doorwegen, merkt Roberts fijntjes op. “Het is alleszins geen correcte voorstelling van de realiteit in Canada.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.