Canada wil export goedkope medicijnen naar VS aan banden leggen
Katherine Stapp
05 januari 2005
De Canadese regering wil nog deze maand een wet aanpassen zodat de Canadese medicijnen niet meer via internet verkocht kunnen worden aan Amerikaanse burgers. Zo'n twee miljoen onverzekerden en ouderen in de Verenigde Staten bestellen op recept goedkope medicijnen in Canada, meestal via internet.
De geneesmiddelen zijn in Canada 30 tot 80 procent goedkoper dan op de vrije markt in Amerika. Anders dan de Verenigde Staten hanteert Canada een maximumprijs voor medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn. Door de bloeiende grenshandel in de medicijnen komt de Canadese bevoorrading in gevaar, stelt de overheid.
Volgens David Mackay van de Canadese Internationale Apothekersvereniging, is er geen enkel bewijs dat de postorders uit Amerika een tekort aan medicijnen veroorzaken. Het Canadese standpunt is ontstaan onder druk van de regering-Bush, zegt hij. We hebben uit betrouwbare bron vernomen dat premier Paul Martin en George Bush de kwestie besproken hebben toen Bush op 30 november een bezoek bracht aan Canada. Mackay vermoedt dat de Amerikaanse regering in ruil voor een exportstop handelsvoordelen heeft beloofd aan Canada.
Officieel is de import van medicijnen in Amerika verboden. Uit een rapport van de Amerikaanse overheid blijkt echter dat in 2003 voor 700 miljoen dollar medicijnen in Canada werden besteld. De Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, heeft tot nu toe geen actie ondernomen tegen de kopers. Dat komt ten dele omdat het moeilijk is bestellingen via post en internet te traceren. We zouden heel veel pakketjes open moeten maken, zegt Bill Hubbard van de FDA. Daar hebben we de mankracht gewoon niet voor.
De FDA, die verantwoordelijk is voor de toelating van medicijnen op de markt, dringt er al lange tijd bij Canada op aan de verkoop via internet te stoppen. De instelling ontkent echter dat het doel is om de grens volledig dicht te gooien en de eigen industrie te beschermen. We willen alleen meer regulatie, zodat medicijnen die niet zijn goedgekeurd door de FDA, hier niet verkocht kunnen worden, aldus Hubbard.
Hubbard zegt niet te weten waarom de Canadese regering zo plotseling een einde wil maken aan de medicijnenverkoop. Vorige maand zei minister van Volksgezondheid Ujjal Dosanjh dat hij overweegt om kopers te verplichten zich eerst te laten onderzoeken door een Canadese arts. Een maatregel waarmee verkoop via post en internet effectief kan worden tegengegaan en die desastreus kan uitwerken voor de meer dan twee miljoen Amerikanen die hun medicijnen uit Canada halen. Vooral mensen die lijden aan chronische kwalen als hoge bloeddruk en depressies, kopen de goedkopere medicijnen in Canada. Het cholesterolverlagende middel Zocor kost bij een bekende drogisterijketen in Amerika bijvoorbeeld 135,99 dollar (103 euro) per dertig tabletten, terwijl dezelfde hoeveelheid op de website CanadaRX.com te bestellen is voor 92,09 dollar (70 euro).
Een dertien man tellende taakgroep die president Bush benoemde om de kwestie te onderzoeken, rapporteerde vrijwel unaniem negatief over de import van de medicijnen. In het rapport wordt gesteld dat de kopers zichzelf blootstellen aan significante risico’s en dat de kosten van een controlesysteem de besparingen van de kopers weer teniet zouden doen.
Voor zover bekend is er nog niemand doodgevallen van de Canadese medicijnen. Ze worden in Canada even streng gecontroleerd als in Amerika, zegt David Mackay. (JS/PD)